Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Γαλλία περίπου 22.000 άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά στις 60 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, εκ των οποίων 3.000 στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών με την αιτιολογία ότι σε αντίστοιχη κινητοποίηση το 2014 είχαν ξεσπάσει ταραχές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Παρίσι.

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ-1
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης ξέσπασαν το απόγευμα χθες στη συνοικία Μπαρμπ, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

«Η Παλαιστίνη θα ζήσει. Η Παλαιστίνη θα νικήσει», φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ή φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ μια ομάδα περίπου 100 ατόμων φώναζε «Ισραήλ δολοφόνε».

Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Μαδρίτη

Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρα να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός σε αυτές τις πράξεις για όσο προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ», κατήγγειλαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ των οποίων ήταν η οργάνωση Stop the War και η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διαδήλωση συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι.

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ-2
REUTERS/Henry Nicholls

 

Στη Ρώμη μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην βασιλική Σάντα Μαρία Μαγκιόρε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. «Δεν είναι ανάγκη να είσαι μουσουλμάνος για να στηρίζεις την Παλαιστίνη, αρκεί να είσαι άνθρωπος», έγραφε ένα πανό.

Στη Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελευθερώστε τη Γάζα», «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν» ή «Σώστε τη Σέιχ Τζάρα», τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους.

Στη Μαδρίτη περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. «Η σιωπή των μεν είναι τα βάσανα των δε», «Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Μας σφαγιάζουν. Ζούμε μια κατάσταση στην οποία συνεχίζεται η Νάκμπα (καταστροφή, στα αραβικά) τον 21ο αιώνα», δήλωσε η 37χρονη Αμίρα Σέιχ- Άλι κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων, αναφερόμενη στον όρο που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν την εκδίωξή τους από τη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στη Βαρσοβία περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι που ζουν στην Πολωνία, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ. Με παλαιστινιακές σημαίες στο χέρι, κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε το Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων» ή «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

2.000 στο Μπρούκλιν

Όπως στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ-3
REUTERS/Rashid Umar Abbasi

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και τα παιδιά της Γάζας δεν θα πρέπει να σκοτώνονται», δήλωσε η Άλισον Ζαμπράνο, μια 20χρονη φοιτήτρια από το γειτονικό Κονέκτικατ.

«Λέω στον (Αμερικανό πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν αυτούς τους φόνους. Στηρίξτε τα θύματα, σταματήστε την καταπίεση», πρόσθεσε ο Μάσχουρ Άχμαντ, ένας 73χρονος Παλαιστίνιος που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 50 χρόνια.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως στη Βοστόνη και την Ουάσιγκτον.

Στον Καναδά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Στην Τυνησία πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές που φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας προτού πραγματοποιήσουν πορεία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή