Χωματερή της Βρετανίας η Τουρκία

Χωματερή της Βρετανίας η Τουρκία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τουρίστες από τη Γερμανία ή τη Βρετανία μπορεί να φρίξουν, αντικρίζοντας παράνομες χωματερές και σωρούς από καμένα σκουπίδια σε διάφορα σημεία της τουρκικής υπαίθρου. Μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι πρόκειται (και) για τα δικά τους σκουπίδια. Στο χρονικό διάστημα 2016-2020, οι εξαγωγές πλαστικού από τη Βρετανία προς την Τουρκία αυξήθηκαν 18 φορές, με αποτέλεσμα σήμερα το 40% των βρετανικών πλαστικών συσκευασιών να καταλήγει στην Τουρκία. 

Τυπικά, οι εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων επιτρέπονται μόνο αν αυτά κατευθύνονται σε εργοστάσιο ανακύκλωσης ή εργοστάσιο καύσης σύγχρονης τεχνολογίας. Στην πράξη, πολλά από τα απορρίμματα εξάγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες και εν συνεχεία καίγονται στην ύπαιθρο, ή στις αποθήκες εργοστασίων ανακύκλωσης. Μεγάλο μέρος του προβλήματος αυτού εστιαζόταν στην Κίνα, η οποία το 2017 απαγόρευσε τις εισαγωγές απορριμμάτων. Τώρα το πρόβλημα μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και, μιλώντας για τις παρυφές της Ευρώπης, στην Τουρκία. Ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ερεύνησαν 10 παράνομες χωματερές στην επαρχία των Αδάνων και εντόπισαν μεγάλο αριθμό συσκευασιών από γνωστά καταστήματα της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κάποιες συσκευασίες ήταν μισοκαμένες και κάποιες ήταν πολύ πρόσφατες, όπως φάνηκε από τον εντοπισμό μιας συσκευασίας από βρετανικό ράπιντ τεστ COVID-19. 

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα πλαστικά απορρίμματα που εξάγονται από την Ευρώπη στην Τουρκία συνιστούν περιβαλλοντική απειλή, όχι οικονομική ευκαιρία. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων απλώς επιδεινώνουν τα προϋπάρχοντα προβλήματα της Τουρκίας στη διαχείριση απορριμμάτων», σημείωσε η Νιχάν Τεμίζ Ατάς από την Greenpeace Τουρκίας.  Η οργάνωση σημειώνει ότι η Ευρώπη εξάγει στην Τουρκία 241 φορτηγά με σκουπίδια την ημέρα. «Οπως προκύπτει από τα στοιχεία και από την έρευνα πεδίου, παραμένουμε η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης», προσέθεσε η Ατάς.

Το 2020, η Γερμανία εξήγαγε στην Τουρκία 136.000 τόνους πλαστικά σκουπίδια, ενώ την ίδια χρονιά, οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Τουρκία έφθασαν σε 210.000 τόνους πλαστικά σκουπίδια. Στις βρετανικές στατιστικές, τα απορρίμματα αυτά εμφανίζονται στις στήλες της ανακύκλωσης, ανεξαρτήτως τι τους συμβαίνει όταν φθάσουν στην Τουρκία. Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εξαγωγή απορριμμάτων είναι κατάλοιπο αποικιοκρατικής νοοτροπίας και ενθαρρύνει την ανευθυνότητα, επιτρέποντας τη μετάθεση του προβλήματος εκτός των συνόρων. Ζητούν την απαγόρευση των εξαγωγών απορριμμάτων, ώστε να υποχρεωθούν οι πλούσιες χώρες να αναμετρηθούν με τα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας πλαστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή