Βρετανική έρευνα: Μία δόση αρκεί για αντισώματα στο 96,4% των εμβολιασμένων

Βρετανική έρευνα: Μία δόση αρκεί για αντισώματα στο 96,4% των εμβολιασμένων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίαν αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έστω και μετά μία μόνο δόση, σύμφωνα με έρευνα των εμβολιασμένων στη Βρετανία, που δείχνει επίσης ότι τα σκευάσματα της είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London) σε πάνω από 8.500 εμβολιασμένους Βρετανούς εντόπισε πως το 96,42% όσων έλαβαν μία μόνο δόση ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού 28 με 34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που ανεβαίνει στο 99% για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, επτά έως 14 ημέρες μετά τη λήψη και της επαναληπτικής δόσης.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το εύρημα σε πραγματικές πλέον συνθήκες ότι τα εμβόλια   της AstraZeneca και της Pfizer έχουν ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι τα αντισώματα στους εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Ρfizer ανέπτυξαν ταχύτερα τα αντισώματα, αλλά μετά τέσσερις εβδομάδες τα αντισώματα εμβολιασθέντων με Pfizer και με AstraZeneca ήταν ακριβώς τα ίδια.

Διαβάστε επίσης: Ποιο εμβόλιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Ο μέσος όρος της ηλικίας των Βρετανών (σε Αγγλία και Ουαλία) που ελέγχθηκαν για τα αντισώματά τους στην έρευνα ήταν 65 έτη.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν εντυπωσιακή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης λήψης τους από όλο τον πληθυσμό. Σημείωσαν επίσης ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τα αντισώματα με πιο αργό ρυθμό από τους νεότερους, φθάνοντας όμως τελικά στο ίδιο επίπεδο.

Πηγή: Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή