ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί και άνοιγμα περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί και άνοιγμα περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Μετά από εννέα ημέρες σφυροκοπήματος στη Γάζα, το Ισράηλ άνοιξε το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινικό θύλακα. 

Λίγο αργότερα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο του περάσματος έπειτα από την εκτόξευση οβίδων.

Οβίδες εκτοξεύθηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».

Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Διαβάστε ακόμα: Θάνατος και απόγνωση στα ερείπια της Γάζας

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την κίνηση του Ισραήλ και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια.  

Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από την σύρραξη Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτίρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.

Συνομιλίες Μακρόν με Αίγυπτο και Ιορδανία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο πλαίσιο προσπάθειας μεσολάβησης στην κρίση με στόχο ταχεία κατάπαυση του πυρός και την αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και συνορεύει με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκει την αναβίωση του ιστορικού περιφερειακού του ρόλου προσφερόμενη να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, την στιγμή που η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ