Κορωνοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για την ινδική μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για την ινδική μετάλλαξη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σταδιακά σε άρση των περιοριστικών μέτρων, μία μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. 

Η μετάλλαξη B16172 που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία διαδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αρχές να ψάχνουν «απαντήσεις» την ώρα που το lockdown οδεύει για πλήρη άρση στη Γηραιά Αλβιώνα. 

Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη και δεν έχει γίνει σαφές εάν η εμφάνισή της τα σχέδια άρσης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την ανησυχία του και ορισμένοι ειδικοί προτείνουν μια παύση στην προγραμματισμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως επισημαίνεται, το νέο στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό και πέντε από αυτές βρίσκονται στην ακίδα, που όπως ξέρουμε, χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.

Κορωνοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για την ινδική μετάλλαξη-1

Η Ζάνια Σταματάκη, ειδική στην ιική ανοσολογία, απαντά σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μετάλλαξη B16172.

Τι είναι η B16172 και πώς διαφέρει από άλλες μεταλλάξεις;

Η B16172 είναι μία από τις τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ονομάζεται και ως «διπλή μετάλλαξη», κάτι το οποίο δεν έχει νόημα από άποψη ιολογίας. Ωστόσο, αυτή η ορολογία χρησιμοποιήθηκε για να υπογραμίσει ότι αυτή η ανησυχητική μετάλλαξη να είναι και πιο μεταδοτική και πιο δύσκολη να εξουδετέρωθει από τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί έναντι προηγούμενων μεταλλάξεων.

Ο λόγος που η B16172 προκαλεί ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επειδή καταγράφουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων αυτής της μετάλλαξης. Σε μια στιγμή που αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε εάν αυτή η μετάλλαξη θα μας οδηγήσειο σε αλλαγή πορείας.

Πότε θα ξέρουμε εάν τα εμβόλια λειτουργούν ενάντι της ινδικής μετάλλαξης;

Τα πειράματα στο εργαστήριο στοχεύουν επί του παρόντος να μας πουν εάν αντισώματα και τα Τ-κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να ελέγξουν τη μόλυνση από αυτήν την παραλλαγή. Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα πάρουμε στα χέρια μας τα πραγματικά δεδομένα (εκτός εργαστηρίου).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι το 60-70% των ανθρώπων έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, είτε από νόσηση είτε από τον εμβολιασμό. Περίπου το 30% από εμάς λάβαμε και τις δύο δόσεις.

Καθώς αυτή η παραλλαγή εξαπλώνεται σε διάφορα «hotspots», όπως το Μπόλτον και το Έρεγουος, προσπαθούμε να μετρήσουμε οποιαδήποτε πιθανή αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους. Χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης για τη λήψη αυτών των αριθμών.

Πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια για άρση του lockdown;

Η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι φυσική για τους ιούς RNA και οι κυβερνήσεις έχουν δίκιο να επαγρυπνούν. Εάν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η παραλλαγή παρακάμπτει την άμυνα από το εμβόλιο, τότε τα σχέδια επανέναρξης θα αξιολογηθούν και θα επανεκτιμηθούν.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο λόγος που βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να αρθούν οι περιορισμοί οφείλεται στο γρήγορο και ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού. Πολλές χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Ινδία, υποφέρουν από υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, με καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτές οι χώρες «δίνουν τροφή» στην εξάπλωση νέων μεταλλάξεων.

Αν σταματήσουν να λειτουργούν τα εμβόλια, η μόνη επιλογή για την πρόληψη της αύξησης της θνητότητας θα είναι περαιτέρω περιορισμοί έως ότου είναι διαθέσιμα νέα εμβόλια. Αλλά, το σημαντικότερο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη ξεπερνά την τρέχουσα προστασία του εμβολίου..

Θα πρέπει να «στοχεύσουμε» τις περιοχές με πολλά κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης;

Πρέπει να εντοπίσουμε τοπικές εξάρσεις με αυστηρά μέτρα για να αποτρέψουμε στις νέες μεταλλάξεις να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας. Ο γεωγραφικά περιορισμένος χαρακτήρας αυτών των εστιών προσφέρεται για στοχευμένα lockdown.

Οι εμβολιασμοί στις πληγείσες περιοχές είναι μια εξαιρετική ιδέα, ωστόσο χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά από τη δόση για να «χτιστεί» μια ανοσοαπόκριση.

Μικρά, τοπικά lockdown που στοχεύουν σε σχολεία, επιχειρήσεις, γειτονιές ή πόλεις έχουν τη δύναμη να ελέγξουν άμεσα την εξάπλωση.

Η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα νέα κρούσματα είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές να μπορούν να αλλάξουν τα κοινωνικά τους σχέδια μέχρι να είναι ασφαλές να συνεχίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή