Πράσινο πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσομοίωσης

Πράσινο πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσομοίωσης

Eπιτυχημένο ήταν το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας και όσον αφορά στον κωδικό QR

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. που ολοκλήρωσαν την Τρίτη με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε επίσης ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τουρισμός: Έλεγχος πράσινου πιστοποιητικού πριν από την άφιξη στην Ελλάδα

Όπως έγραφε στο σημερινό της φύλλο η «Κ», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο την Κυριακή, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρώπης και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, Κλεμόν Μπον, εκτίμησε ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμο το «πράσινο πιστοποιητικό» για τον τουρισμό

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, πρέπει να βρουν κοινό τόπο το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για την τελική μορφή του κανονισμού, αλλά και να ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Οσον αφορά το πρώτο, η πλευρά του Κοινοβουλίου επιμένει ότι τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν καραντίνα σε άτομα που μπορούν να επιδείξουν αποδεικτικά πλήρους εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από την ασθένεια. Τα κράτη-μέλη υπεραμύνονται του δικαιώματος να το κάνουν αυτό, επικαλούμενα την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού που ενδεχομένως να είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτήρια για το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό

Αρνητική είναι η στάση του Συμβουλίου και στην πρόταση των ευρωβουλευτών για δωρεάν παροχή των διαγνωστικών τεστ (στο όνομα των μη διακρίσεων εις βάρος των μη εμβολιασμένων). Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν κοινοτικοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο, θεωρείται απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών να δεχθούν να τους υπαγορεύσει το Κοινοβούλιο τη χρηματοδότηση της δαπάνης αυτής με εθνικούς πόρους.

Ενόψει πάντως της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας έχει αυξηθεί η πολιτική πίεση για την εξεύρεση χρυσής τομής. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει να βάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι τη σφραγίδα τους στον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Coreper.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή