Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό ως τρίτη και ενισχυτική δόση, δείχνει μελέτη

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό ως τρίτη και ενισχυτική δόση, δείχνει μελέτη

Μια τρίτη δόση του εν λόγω σκευάσματος «ενίσχυσε τα αντισώματα» στην πρωτείνη - ακίδα του κορωνοϊού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 λειτουργεί αποτελεσματικά ως τρίτη και ενισχυτική δόση, σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times. 

Επιπλέον, η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι μια τρίτη δόση του εν λόγω σκευάσματος ενίσχυσε τα αντισώματα στην πρωτεΐνη – ακίδα του κορωνοϊού ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι πηγές με γνώση του θέματος. 

Σημειώνεται ότι κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες πως η επαναλαμβανόμενη χρήση του αδενοϊού – μια ανενεργής μορφής του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο – μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα από το να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη – ακίδα του ιού. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό των συμμετεχόντων αντέδρασε στον αδενοϊό που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της πρωτεΐνης στον οργανισμό, με τη διαφορά ότι υπήρξε μια πολύ πιο έντονη αντίδραση στην προτεϊνη, σύμφωνα με πηγή των FT. 

Μια άλλη πηγή με καλή γνώση των αποτελεσμάτων της μελέτης, περιέγραψε την αντίδραση στην ενισχυτική δόση ως «απίστευτη» και αρκετά δυνατή ώστε να «κατατροπώσει οποιαδήποτε μετάλλαξη». 

«Διαλύει τα επιχειρήματα ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους αδενοϊούς πάνω από μια φορά», αναφέρουν οι πηγές. Η συγκεκριμένη μελέτη ενισχύει το σκεπτικό της χρήσης του AstraZeneca για μια τρίτη και ενισχυτική δόση στην περίπτωση που τα επίπεδα ανοσίας στον οργανισμό αρχίσουν να φθίνουν με τον καιρό, ή εάν πρόκειται να βοηθήσει στην καταπολέμηση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα δεδομένα. 

Πηγή: Financial Times, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή