Τσαβούσογλου: «Ο Ερντογάν είναι η ελπίδα των Παλαιστινίων»

Τσαβούσογλου: «Ο Ερντογάν είναι η ελπίδα των Παλαιστινίων»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την πολιτική της χώρας του για την ένταση με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία «την ελπίδα των καταπιεσμένων Παλαιστινίων». Σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η ελπίδα των καταπιεσμένων Παλαιστινίων είναι ο πρόεδρός μας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ολόκληρο το τουρκικό έθνος. Είναι καθήκον μας να μην πολιτικοποιήσουμε το θέμα αυτό και να μην προσφέρουμε χαρά σε καταπιεστές με την ίδια νοοτροπία που έχει o Νετανιάχου».

Ο κ. Τσαβούσογλου, όπως είχε κάνει και ο Τούρκος πρόεδρος, στοχοποίησε την Αυστρία και τόνισε πως «ορισμένοι, με τη σκοτεινή Ιστορία τους και με το αίσθημα ενοχής για την γενοκτονία εναντίον των Εβραίων, έχασαν τη μνήμη τους και στήριξαν το Ισραήλ. 

Οπως με τη λαϊκιστική νοοτροπία στην Αυστρία δεν είχαν αντίρρηση να κυματίσουν τη σημαία αυτών που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν μας εκπλήσσει ότι το έκαναν αυτοί που έχουν εχθρότητα ενάντια στο Ισλάμ». Στο ίδιο ύφος ήταν και η ομιλία του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και ισχυρίστηκε πως «κρατά σε ομηρία την Ιερουσαλήμ. 

Ζούμε μέρες όπου καμία μουσουλμανική συνείδηση δεν μπορεί να νιώσει ηρεμία. Η Ιερουσαλήμ που 400 χρόνια ήταν στην επικράτειά μας “με δάκρυα στα μάτια, πένθιμα” περιμένει βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και είχαν κυκλοφορήσει φήμες για ανασχηματισμό ή αποχώρηση κάποιων υπουργών, όμως μέχρι αργά το βράδυ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Eντύπωση προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak που πολλές φορές έχει προαναγγείλει τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Η τουρκική εφημερίδα ανέφερε τον σχεδιασμό αποστολής δυνάμεων της Τουρκίας, του Ιράν, του Κατάρ αλλά και του Πακιστάν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, με στόχο την ειρήνευση. Σε δημοσίευμα της Δευτέρας, η ίδια εφημερίδα μιλούσε για ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής με την Τουρκία, στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου! 

«Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας διά θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα», αναφέρει η Jerusalem Post. Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους, θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της προέδρου του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, η οποία δήλωσε πως «ο Νετανιάχου είναι η ισραηλινή παραλλαγή του Ερντογάν». Αυτή η δήλωση ξεσήκωσε αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις και τόνισε πως «είναι ντροπή και αθλιότητα να παρομοιάζει κάποιος τον πρόεδρό μας με αυτόν που σφαγιάζει τους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή