ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σχοινάς για Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει

Μ. Σχοινάς για Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει

Η Ευρώπη δεν «θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει» στο Μεταναστευτικό, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς με αφορμή την αύξηση των εισροών μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας δήλωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα πέσει θύμα αυτών των τακτικών», σε μια πολύ ξεκάθαρη αναφορά προς το Μαρόκο.

«Η Θέουτα είναι η Ευρώπη, αυτά τα σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι πρόβλημα της Μαδρίτης είναι πρόβλημα όλων», των Ευρωπαίων, τόνισε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας ισπανικά.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ήδη από χθες Τρίτη την αλληλεγγύη τους προς την Ισπανία και ζήτησαν από το Μαρόκο, μέσω της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον, να εμποδίσει «τις παράτυπες αναχωρήσεις» από το έδαφός του.

«Κανείς δεν μπορεί να εκφοβίσει ή να εκβιάσει την ΕΕ», πρόσθεσε ο Σχοινάς, ο οποίος υπενθύμισε ότι «τους τελευταίους 15 μήνες έχουν γίνει μερικές προσπάθειες από τρίτες χώρες (…) να εργαλειοποιηθεί» το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», υπογράμμισε, αναφερόμενος ονομαστικά στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης, σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει παράτυπα στη Θέουτα από τη Δευτέρα το πρωί. Περίπου 4.000 έχουν ήδη απελαθεί στο Μαρόκο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP