Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Επί τάπητος η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Επί τάπητος η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα επίσημης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θέτει επί τάπητος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα σχετικά με την πιο πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί του οποίου αναμένονται σήμερα το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επιμένει απαρέγκλιτα» ότι «αν η τρέχουσα αρνητική τάση [της τουρκικής πολιτικής] δεν αναστραφεί άμεσα και με συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συστήσει, ευθυγραμμιζόμενη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η αναστολή, σημειώνεται, θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να «αξιολογήσουν με έναν ρεαλιστικό τρόπο» την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και το ενδεχόμενο, αν κριθεί αναγκαίο, «να διερευνηθούν άλλα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις» Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει με την Τουρκία», είπε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο Νάτσο Σάντσεζ-Αμόρ, εισηγητής του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. «Δεν υπάρχει καμία ανοχή στην κριτική προς την κυβέρνηση, ενώ η κατάσταση στα δικαστήρια έχει επιδεινωθεί».

Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να εγκαταλείψει την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική και να επανέλθει στο μονοπάτι των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Οποιαδήποτε θετική ατζέντα θα πρέπει να συνοδεύεται από πολύ αυστηρή αιρεσιμότητα», τόνισε.

Ειδικότερα, η έγκριση του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης από το Κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από μεταρρυθμίσεις στο κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο κ. Σάντσεζ-Αμόρ ανέφερε ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν στην Τουρκία λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Σημείωσε ωστόσο ότι «η πόρτα [της ένταξης] πρέπει να μείνει ανοιχτή» για την Τουρκία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή