Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε τις ηπειρωτικές περιοχές την Τετάρτη να ανακουφίσουν τα γεμάτα κέντρα υποδοχής ανηλίκων στον θύλακο της Θέουτα της Βόρειας Αφρικής, όπου περίπου 1.500 παιδιά και έφηβοι πέρασαν αυτήν την εβδομάδα από το Μαρόκο.

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-1
Φωτ. AP

 

Μια πηγή εξοικειωμένη με τις συνομιλίες είπε ότι το υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων είχε πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση για το θέμα όπου ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να δεχτούν εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους που είχαν φτάσει πριν από την τελευταία έξαρση.

«Οι περιφέρειες έχουν δείξει αλληλεγγύη στην κρίση της μετανάστευσης και είναι θετικές απέναντι στην πρόταση», ανέφερε η πηγή στο Reuters, αναμένοντας μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, παρόλο που κέντρα σε περιοχές όπως η Ανδαλουσία ή τα Κανάρια Νησιά ήταν ήδη γεμάτα.

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters έδειξε εκατοντάδες νεοαφιχθέντες εφήβους σε αποθήκη της Θέουτα, όπου αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έδιναν φαγητό και νερό.

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-2
Φωτ. AP

Μία από τις πιο δραματικές εικόνες ήταν αυτή ενός αγοριού ηλικίας 13 έως 14 ετών να κολυμπάει στην παραλία της Θέουτα με δεκάδες άδεια πλαστικά μπουκάλια δεμένα στο σώμα του για να μπορέσει να επιπλεύσει.

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-3
Φωτ. Reuters

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-4
Φωτ. Reuters

Στη συνέχεια προσπάθησε να ανεβεί σε τείχος ωστόσο στρατιώτες συνόδευσαν το αγόρι που έκλαιγε μέσω της πύλης προς τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι συνέβη αργότερα καθώς η απέλαση ανηλίκων είναι παράνομη στην Ισπανία.

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-5
Φωτ. Reuters

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-6
Φωτ. AP

Εκατοντάδες μετανάστες ακόμη αψήφησαν τα μέτρα ασφαλείας και προσπάθησαν να εισέλθουν στη Θέουτα την Τετάρτη, καθώς η Ισπανία προχώρησε στην εκδίωξη χιλιάδων που κολύμπησαν ή σκαρφάλωσαν στον συνοριακό φράχτη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ισπανοί δύτες της αστυνομίας διέσωσαν αρκετά μικρά παιδιά από το νερό κατά τη διάρκεια της διέλευσης και στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα εθεάθησαν να βοηθούν νέους να βγουν στην ξηρά.

Από τους χιλιάδες μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Θέουτα, πολλοί ήταν παιδιά, ακόμη και επτά-εννέα ετών, μερικοί χωρίς οικογένειες, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ισπανίας Ιόν Μπελάρε.

Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες-7
Φωτ. AP

«Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παιδιών που έχουν έρθει μόνα τους», είπε στην τηλεόραση. «Πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν τις συνέπειες της διέλευσης των συνόρων. Και πολλοί από αυτούς θέλουν να επιστρέψουν. Γι ‘αυτό προσπαθούμε να το καταστήσουμε εφικτό». 

Σημειώνεται ότι τη στρόφιγγα της μετανάστευσης χρησιμοποίησε την περασμένη Δευτέρα το Μαρόκο ως μέσον έκφρασης δυσαρέσκειας απέναντι στην ισπανική κυβέρνηση, επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους, Αφρικανούς και Μαροκινούς, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες ανήλικοι, να κολυμπήσουν μαζικά προς τον ισπανικό θύλακα. 

Με αφορμή τα γεγονότα μετέβη στη Θέουτα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καθώς η κρίση έλαβε διπλωματικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Η πρέσβειρα του Μαρόκου στη Μαδρίτη Καρίμα Μπενιαΐχ, συνέδεσε σαφώς τα τεκταινόμενα στη Θέουτα με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να περιθάλψει τον επικεφαλής του μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Λογρόνιο. Με τη σιωπηρή στήριξη της Ισπανίας, το Πολισάριο πρεσβεύει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μαρόκου. Ο Γκάλι, που πάσχει από κορωνοϊό, μεταφέρθηκε με ψεύτικο όνομα στην Ισπανία για θεραπεία στις 20 Απριλίου. 

Το Μαρόκο ανακάλεσε την πρέσβειρα για διαβουλεύσεις, ενώ η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθούσε να μη συνδέει το προσφυγικό κύμα με την υπόθεση της Δυτικής Σαχάρας, με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Γκράντε Μαρλάσκα να δηλώνει ότι τα αίτια των προσφυγικών ροών είναι πολλαπλά. Η υπόθεση είναι βούτυρο στο ψωμί της ισπανικής Ακροδεξιάς, η οποία κατηγόρησε τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ ότι επιτρέπει «επίθεση εναντίον της κυριαρχίας της χώρας». 

Το κλίμα ανάμεσα στην Ισπανία και στο Μαρόκο επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σααντενίν ελ Οτμάνι αμφισβήτησε την ισπανική κυριαρχία στη Θέουτα και στη Μελίγια, τους δύο ισπανικούς θυλάκους που βρίσκονται σε αφρικανικό έδαφος, δηλώνοντας ότι οι δύο πόλεις «ανήκουν στο Μαρόκο όπως και η (Δυτική) Σαχάρα». 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή