Τουρισμός: Αντιφατικές οδηγίες από το Λονδίνο

Τουρισμός: Αντιφατικές οδηγίες από το Λονδίνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε απόλυτο χάος εξελίχθηκε ο ταξιδιωτικός σχεδιασμός της βρετανικής κυβέρνησης με συστάσεις και αντικρουόμενες δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη με την ταχύτητα του φωτός. Οι προσδοκίες των Βρετανών για ήρεμες θερινές διακοπές ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν, εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με το πού μπορούν και πού δεν πρέπει να ταξιδέψουν και ποια μέτρα ισχύουν για τον προορισμό της επιλογής τους, σύμφωνα με το «τριζωνικό» σύστημα κατάταξης των χωρών.

Tην Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν κάλεσε τους συμπατριώτες της να επιδείξουν «σωφροσύνη», αποφεύγοντας τα κράτη της ζώνης με «πορτοκαλί» χρώμα όπου κατατάσσεται και η Ελλάδα. Λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούνις είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι Βρετανοί μπορούν να επισκέπτονται κράτη της επίμαχης ζώνης προκειμένου να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς. Λίγο αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνέστησε τα ταξίδια σε χώρες χαρακτηρισμένες με «πορτοκαλί» να περιοριστούν μόνο στις περιπτώσεις επιτακτικής ανάγκης για την επίλυση οικογενειακών ή επαγγελματικών προβλημάτων, τονίζοντας ότι αυτά τα κράτη δεν «συνιστούν προορισμούς αναψυχής». Το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή των Λόρδων, ο υφυπουργός Υγείας λόρδος Μπέθελ τόνισε ότι όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμα και στα κράτη που ανήκουν στην «πράσινη» ζώνη, πρέπει να αποφεύγονται, καταλήγοντας: «Ζητούμε από τους πολίτες, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, φέτος να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να παραμείνουν στη χώρα».

Την ίδια στιγμή, η συγκεχυμένη κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και στις τουριστικές επιχειρήσεις και αερομεταφορείς. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, κωφεύοντας επιδεικτικά στον κώδωνα κινδύνου της κυβέρνησης, προσφέρει εισιτήρια για προορισμούς της «πορτοκαλί» ζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έναντι μόλις 6 ευρώ για ολόκληρο τον Ιούνιο. Η εμπορική πρακτική εξόργισε, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, τον Ματ Χάνκοκ, υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Πιο ενδοτική στις κυβερνητικές επιταγές εμφανίζεται η βρετανική τουριστική εταιρεία TUI. Με χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις κυβερνητικές συστάσεις και έτσι δεν πρόκειται να μεταφέρει τουρίστες στις χώρες που ανήκουν στην απαγορευμένη ζώνη όπως η Ελλάδα, η ηπειρωτική Ισπανία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «υπάρχουν περιφέρειες στα κράτη της επίμαχης λίστας, όπως τα Κανάρια και κάποια ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κρήτη, Κως και Ζάκυνθος), όπου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιτρέπει τα ταξίδια». Η TUI προσφέρει ταξιδιωτικά πακέτα για αυτές τις περιοχές, αλλά οποιαδήποτε κράτηση μπορεί να ακυρωθεί δωρεάν 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση. Η μέχρι τώρα εμπειρία πάντως των τουριστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι πως οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν προς ελληνικούς προορισμούς, γνωρίζοντας όμως πως όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή