Ζόραν Ζάεφ: Κινδυνεύει η επιρροή της Ε.Ε. στα Βαλκάνια

Ζόραν Ζάεφ: Κινδυνεύει η επιρροή της Ε.Ε. στα Βαλκάνια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι το κύρος της Ενωσης στα Βαλκάνια θα υποστεί σοβαρό πλήγμα εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία δεν ξεκινήσουν σύντομα.

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Politico και τη Νεκταρία Σταμούλη, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα χάσει πολύτιμο έδαφος έναντι άλλων μεγάλων δυνάμεων στη Βαλκανική, εφόσον δεν αρθεί το βέτο της Βουλγαρίας για εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Σόφια επιμένει ότι η επίλυση των διαφορών της με τα Σκόπια πρέπει να προηγηθεί κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση στην προώθηση εμβολίων στην περιοχή από την Ε.Ε. έχει οδηγήσει πολλές χώρες να στραφούν στη Ρωσία και στην Κίνα για τον εμβολιασμό των πολιτών τους.

«Ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται λόγω της καχυποψίας του κοινού απέναντι στις Βρυξέλλες», είπε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας. Εάν η Ε.Ε. φανεί να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της, αυτό θα στερήσει από τη Σερβία και το Κόσοβο κάθε κίνητρο για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, ενώ η Βοσνία θα αποφύγει να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του δικού της ενταξιακού αιτήματος στην Ε.Ε., λέει ο Ζόραν Ζάεφ.

Την πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρέλι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, παρά την αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας, απέρριψε ο Ζάεφ, επικαλούμενος δηλώσεις πολλών αξιωματούχων κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι διαφωνούν και αυτοί με την αποσύνδεση των διαπραγματεύσεων. Γερμανία, Σλοβακία και Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που απορρίπτουν την πρόταση του Ούγγρου επιτρόπου. «Πρόκειται για σαφές μήνυμα κατά της αποσύνδεσης και ελπίζω η Βουλγαρία να φανεί λογική», λέει ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Θέλω πάντα να πιστεύω ότι οι προθέσεις των ανθρώπων είναι καλές. Ο Βαρέλι θέλησε να ασκήσει πίεση πάνω σε εμάς και στη Βουλγαρία για να βρούμε λύση. Η διαφωνία αυτή θα λυθεί σε σύντομο διάστημα. Δεν είναι ουσιαστική». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ισχυρότερες κυβερνήσεις της Δύσης, όπως αυτή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα βοηθήσουν στην επίλυση του αδιεξόδου. Αν το πρόβλημα διαιωνισθεί, προειδοποίησε ο Ζάεφ, η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. κινδυνεύει να «παγώσει» για τουλάχιστον 18 μήνες, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές σε Βουλγαρία, Γερμανία και Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή