Παλαιστίνιος πρέσβης Μ. Τουμπάσι: «Η κατοχή γεννά αιματοχυσία»

Παλαιστίνιος πρέσβης Μ. Τουμπάσι: «Η κατοχή γεννά αιματοχυσία»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τις προάλλες μια Παλαιστίνια μάνα από τη Γάζα εκμυστηρεύθηκε ότι έβαλε όλη την οικογένεια να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο, ώστε αν βομβαρδιζόταν το σπίτι τους, να πέθαιναν όλοι μαζί, να μη μείνει κάποιος υποχρεωμένος να ζήσει με τη φρίκη της ομαδικής απώλειας». Σε αυτό το δραματικό στιγμιότυπο συνόψισε ο Μαρουάν Τουμπάσι, πρεσβευτής του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, τη σκληρότατη δοκιμασία των αμάχων από τη συνεχιζόμενη, νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στη συγκινησιακά φορτισμένη, κατά διαστήματα, συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «πολιτική υποκρισία» της Ε.Ε. έναντι των εξελίξεων. «Η Ευρώπη επέβαλε στο παρελθόν κυρώσεις στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και πιο πρόσφατα στη Ρωσία και το Ιράν, επικαλούμενη θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο το Ισραήλ μπορεί, άραγε, να τίθεται υπεράνω του διεθνούς δικαίου και να μην αντιμετωπίζει κυρώσεις, οτιδήποτε και αν πράττει;», διερωτήθηκε ο κ. Τουμπάσι και προσέθεσε: «Δεν μας αρέσουν οι ρουκέτες (της Χαμάς κατά του Ισραήλ), δεν είμαστε υπεύθυνοι, ως Παλαιστινιακή Αρχή, για αυτές και μας προκαλεί θλίψη η απώλεια αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών, όπου και αν συμβαίνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται ο καταπιεστής με τον καταπιεζόμενο και να αγανακτούν μόνο για τους 10 Ισραηλινούς που έχασαν τη ζωή τους, αλλά όχι και για τους πλέον των 200 Παλαιστινίων. Η κατοχή είναι εκείνη που γεννά την αιματοχυσία».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για την επίσκεψη του κ. Δένδια σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη, ο κ. Τουμπάσι σημείωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγέχ και ότι τοποθετήθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα και των δύο, γεγονός θετικό. Εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για τις προγενέστερες τοποθετήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Αδ. Γεωργιάδη. «Ειδικά από την Ελλάδα, μια φίλη χώρα, που έζησε κατοχή και δικτατορίες, έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Ο λαός σας γνωρίζει από την ηρωική ιστορία του ότι όπου υπάρχει κατοχή, υπάρχει και αντίσταση. Αυτό ισχύει και για τον δικό μας λαό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τουμπάσι χαρακτήρισε «ανύπαρκτο θέμα» το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak περί ενδεχόμενης χάραξης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα. «Δεν υπήρξε καμία δήλωση από Τούρκο αξιωματούχο, παρά μόνον μία του απόστρατου ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι σαφέστατη: υποστηρίζουμε ότι η χάραξη ΑΟΖ παντού –στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο– πρέπει να γίνεται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο και εμείς και εσείς υποστηρίζουμε, σε αντίθεση με το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, που δεν το έχουν επικυρώσει. Είμαστε ανοιχτοί στην υπογραφή συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη χάραξη ΑΟΖ πάνω σε αυτή τη βάση». 

Τέλος, ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Δένδια να διακομισθούν στην Ελλάδα για νοσηλεία παιδιά που έχουν τραυματιστεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα κατεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή