Ιταλός ή Ισπανός ο Χριστόφορος Κολόμβος;

Ιταλός ή Ισπανός ο Χριστόφορος Κολόμβος;

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν πραγματικά από τη Γένοβα ή ήταν Ισπανός; Ή, όπως αναφέρουν άλλες θεωρίες, ήταν Πορτογάλος, Κροάτης ή ακόμη και Πολωνός; Η οριστική απάντηση στο ερώτημα από πού προήλθε ο μεγάλος εξερευνητής μπορεί να απέχει μόλις πέντε μήνες, καθώς μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε την Τετάρτη μια προσπάθεια να διαβάσει το DNA από τη σορό του και να προσδιορίσει την καταγωγή του.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του Κολόμβου είναι λιγοστές. Μια σημαντική ανακάλυψη για το προφίλ του μεγάλου θαλασσοπόρου, που πέθανε πριν από 515 χρόνια, ήλθε ύστερα από εξέταση DNA το 2003, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οστά σε έναν τάφο στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης ανήκαν στον Κολόμβο. Επειτα από αυτήν την ανακάλυψη, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, που ηγείται της έρευνας για τον Κολόμβο, αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες της επειδή η τεχνολογία DNA εκείνη την εποχή δεν ήταν αξιόπιστη και απαιτούσε σημαντική ποσότητα γενετικού υλικού.

Ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, καθηγητής Ιατροδικαστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει μια «ριζική» βελτίωση της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, η οποία επιτρέπει πλέον δοκιμές σε πολύ μικρά δείγματα. Οι ερευνητές εξετάζουν τέσσερα μικρά θραύσματα οστών του Κολόμβου, επτά θραύσματα οστών και ένα δόντι από τον γιο του Φερδινάνδο, και δώδεκα θραύσματα οστών σε κακή κατάσταση από τον αδελφό του Ντιέγκο, τα οποία στάλθηκαν για γενετική ταυτοποίηση σε εργαστήρια στη Ρώμη, στη Φλωρεντία, στο Μεξικό και στις ΗΠΑ. 

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν τον Οκτώβριο. Ο Λορέντε πιστεύει στη γενικά αποδεκτή θεωρία ότι ο Κολόμβος ήταν από τη Γένοβα, αλλά η έρευνα στοχεύει στην επίλυση ορισμένων «μυστηρίων… και αντιφάσεων» στο ιστορικό αρχείο και να λάβει «όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή