ΕΕ: Συμφωνία για 1,8 δισ. επιπλέον δόσεις από την Pfizer

ΕΕ: Συμφωνία για 1,8 δισ. επιπλέον δόσεις από την Pfizer

Αλ. Μπουρλά: Προ των πυλών νέα βερσιόν του εμβολίου της Pfizer

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τρίτη σύμβαση για την προμήθεια 1,8 δισ. επιπλέον δόσεων υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Pfizer- Biontech, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικώς εγκρίνει στις 8 Μαΐου τη συμφωνία με την Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023, όπως είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε, θα ακολουθήσουν άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων.

Προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις. [Διαβάστε]

emvolio-pfizer-o-ema-stirizei-tin-apothikeysi-se-psygeia-mechri-enan-mina-561366418

Προ των πυλών νέα εκδοχή του εμβολίου

Νέα βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου κατά της Covid-19, η οποία θα μπορεί να αποθηκευθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, προανήγγειλε o CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας στο αμερικανικό Axios, ο Μπουρλά τόνισε πως το «νέο» εμβόλιο θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλασικού» καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς.

«Όπως γνωρίζεται τα εμβόλια τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για πάνω από ένα μήνα. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους», ανέφερε.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπουρλά είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα δήλωσε «αισιόδοξος» για τις δυνατότητες του σκευάσματος των εταιρειών Pfizer/BioNTech απέναντι στην «ινδική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2.

«Έχουμε ήδη δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική μετάλλαξη, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι την ελέγχει καλά (τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη). Για τη μετάλλαξη της Ινδίας, αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε. Έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία που επιτρέπει, μόλις μια παραλλαγή καταστεί πηγή ανησυχίας, να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα σε 100 ημέρες και αισθάνομαι άνετα με αυτόν τον απαιτητικό στόχο, λόγω της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA», ανέφερε ο CEO της Pfizer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή