Βέλγιο: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό βαριά οπλισμένου ακροδεξιού εξτρεμιστή

Βέλγιο: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό βαριά οπλισμένου ακροδεξιού εξτρεμιστή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός βαριά οπλισμένου στρατιωτικού έχει εξαπολύσει η βελγική αστυνομία, θεωρώντας ότι συνιστά εξαιρετικά σοβαρή απειλή για τη χώρα. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, πρόκειται για τον Τζούργκεν Κόνινγκς, έναν εκπαιδευτή του στρατού με ακροδεξιά ιδεολογία και εντελώς ανορθόδοξες αντιλήψεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση της.

Στο παρελθόν, ο ίδιος φέρεται να έχει απειλήσει τον λοιμωξιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ, ο οποίος ηγήθηκε της ανταπόκρισης του βελγικού κράτους στην πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας. Ο επιστήμονας κρίνεται ως πιθανός στόχος ενός ενδεχόμενου χτυπήματος του ακροδεξιού στρατιωτικού, με τις βελγικές αρχές να έχουν μεταφέρει αυτόν και την οικογένεια του σε ασφαλή τοποθεσία.

Τουλάχιστον 350 αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι και από ορισμένους στρατιωτικούς, έχουν επιστρατευθεί για την αναζήτηση του Κόνινγκς σε ένα εθνικό πάρκο της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, καθότι ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για έξι πυροβολισμούς ή πυροδοτήσεις εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή.

Όσον αφορά τον βαρύ οπλισμό που φέρει ο αξιωματικός του βελγικού στρατού, κατάφερε να τον εξασφαλίσει λόγω της δυνατότητας πρόσβασης που είχε σε συγκεκριμένους στρατώνες. Αυτό προφανώς έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί ένας γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του στρατιωτικός έχει τόσο εύκολη πρόσβαση στο οπλοστάσιο των βελγικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μία απλή δήλωση ότι χρειάζεται τα όπλα για εκπαίδευση ήταν αρκετή για να καταφέρει να βγάλει τα όπλα από τη στρατιωτική βάση.

Η απειλή που εγείρει ο Κόνινγκς είναι εξαιρετικά υψηλή σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, οι οποίες τον βαθμολογούν με τέσσερα, τον υψηλότερο βαθμό στην κλίμακα των τρομοκρατικών απειλών του βελγικού κράτους, κάνοντας λόγο για έναν «πιθανώς εξαιρετικά βίαιο εξτρεμιστή». Όπως αναφέρουν ακόμη οι βελγικές αρχές, δεν αποκλείεται να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε δημόσια κτίρια ή με στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ρητά τις προθέσεις του με ορισμένα γράμματα, στα οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμος για μία μάχη μέχρι θανάτου με την αστυνομία, καθώς «δεν μπορεί να ζει άλλο σε μία κοινωνία που οι πολιτικοί και οι λοιμωξιολόγοι έχουν πάρει τα πάντα μακριά από μας».   

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή