Εμβόλιο: Το 40% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

Εμβόλιο: Το 40% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝTΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπεγράφη επισήμως σήμερα η νέα σύμβαση προ-αγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοπραξίας των Pfizer-BioNTech για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων και τη δυνατότητα αγοράς άλλων 900 εκατομμυρίων σε δεύτερη φάση – είτε του παρόντος εμβολίου, είτε τροποποιημένου σκευάσματος που θα αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση παραλλαγών του ιού. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 και θα συνεχιστούν ως και το 2023.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί κάποιες χώρες βγήκαν πιο γρήγορα από την πανδημία – Ο ρόλος των εμβολίων mRNA

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε προ ολίγου στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας ότι η σύμβαση περιλαμβάνει ως όρο η παραγωγή των εμβολίων να γίνει εντός της Ε.Ε. και τα κύρια συστατικά να προέλθουν κι αυτά από Ευρωπαίους παραγωγούς. Επιπλέον, περιέχει εγγυήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Αντίστοιχη θα είναι και η προσέγγιση της Κομισιόν με αντίστοιχες συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύεται με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια, τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά την Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 39% από τα μέσα Απριλίου. Τα ποσοστά εμβολιασμού, όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, έχουν φτάσει το 40% του ενήλικου πληθυσμού όσον αφορά την πρώτη δόση, ενώ το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η συνεδρίαση των υπουργών εστίασε στα επόμενα βήματα στην κοινή στρατηγική εμβολίων – τη διάθεση των κρατών-μελών να προσχωρήσουν σε περισσότερες νέες συμβάσεις προ-αγοράς (η Ουγγαρία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύμβαση με τις Pfizer-BioNTech), τα σχέδια για ενισχυτικές δόσεις στους προσεχείς μήνες κ.ά. Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε ότι στόχος της Κομισιόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης πιθανών νέων επιδημικών κυμάτων,  είναι να εγκριθούν τρεις αποτελεσματικές θεραπείες κατά της ασθένειας ως τον Οκτώβριο, που «θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της».

Όσον αφορά τον γενετικό έλεγχο των κρουσμάτων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των παραλλαγών του ιού, η επίτροπος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία με το ECDC, να ενισχυθούν οι δυνατότητες των κρατών-μελών στο πεδίο αυτό. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, μόνο 12 κράτη-μέλη εξετάζουν γενετικά τουλάχιστον το 10% των θετικών κρουσμάτων.  

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών χθες, ως τη Δευτέρα είχαν παραδοθεί 234 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ως την προσεχή Κυριακή ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 261 εκατομμύρια δόσεις. Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.808.280 δόσεις. Ως τις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού εξουσιοδότησης εξαγωγών (που δεν περιλαμβάνει τις εξαγωγές προς χώρες που υπάγονται στον μηχανισμό COVAX), η Ε.Ε. είχε εξαγάγει 210 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 45 χώρες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της νωρίτερα σήμερα, είπε ότι οι εξαγωγές έχουν πλέον φτάσει τις 220 εκατομμύρια δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή