ΚΟΣΜΟΣ

Κάρλος Γκοσν: Καλείται να επιστρέψει 6,1 εκατ. δολάρια στη Nissan

karlos-gkosn-kaleitai-na-epistrepsei-6-1-ekat-dolaria-sti-nissan-561145435

Oλλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα τον πρώην επικεφαλής κοινοπραξίας Nissan-Mitsubishi, Κάρλος Γκοσν, να επιστρέψει 6,1 εκατ. δολάρια από μισθούς που είχε λάβει το 2018.

Ο Γκοσν είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση ύψους εκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος και των δύο εταιρειών, Nissan και Renault, αλλά και του ιαπωνικού δημοσίου. Γνωστός έγινε από τη δημιουργία της συμμαχίας Renault – Nissan πριν από περίπου 20 χρόνια, ενώ το 2016 προσετέθη σε αυτές και η Mitsubishi.

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 ο Κάρλος Γκοσν συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο λίγη ώρα μετά την άφιξη του ιδιωτικού αεροσκάφους του. Στις κατηγορίες σε βάρος του συγκαταλέγονταν η απόκρυψη μέρους των εισοδημάτων του, ο προσωπικός πλουτισμός μέσω εικονικών πληρωμών σε αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή και η κατάχρηση εταιρικών πόρων.

Ακολούθησε η κινηματογραφική του απόδραση, η ενορχήστρωση της οποίας φαίνεται ότι χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία, πολλά χρήματα και ένα δίκτυο διεθνούς συνεργασίας. Σύμφωνα με τους δικαστές ο Γκοσν έκανε το ταξίδι Οσάκα – Κωνσταντινούπολη κρυμμένος στη θήκη ενός τεράστιου μουσικού οργάνου, στο οποίο είχαν ανοιχθεί 70 οπές για να μπορεί να αναπνέει.

Με πληροφορίες από Reuters