«Σούπερ Λίγκα»: Ο μυστικός συνεργάτης ενός υπόγειου σχεδίου

«Σούπερ Λίγκα»: Ο μυστικός συνεργάτης ενός υπόγειου σχεδίου

Κρυφές συνεννοήσεις, μυστικοί μεσάζοντες και κωδικές ονομασίες.

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υπόγειο ρόλο που φέρεται να έπαιξε ο επικεφαλής της FIFA στο σχέδιο δημιουργίας της κλειστής Σούπερ Λίγκας αναδεικνύουν οι New York Times σε σημερινό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ανάμεσα στις δεκάδες σελίδες με τις οικονομικές και νομικές διευθετήσεις της υπό συγκρότηση Λίγκας υπήρχε και το εξής προαπαιτούμενο: Ότι οι δημιουργοί της Λίγκας θα έπρεπε να έρθουν σε συμφωνία με μία οντότητα υπό την κωδική ονομασία W01.

H συγκεκριμένη προϋπόθεση ήταν τόσο σημαντική που οι επίδοξοι οργανωτές της Λίγκας επέλεξαν να την αναφέρουν με κωδικό στις συνεννοήσεις τους. Ενα κωδικός που όμως, όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος σε ποιον αντιστοιχούσε.

Δημοσίως η FIFA και ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο, στάθηκαν στο πλευρό όλων όσοι –ποδοσφαιρικοί ηγέτες, πολιτικοί, οπαδοί και άλλοι- κατακεραύνωναν το σχέδιο.

Κατ’ ιδίαν όμως, σύμφωνα με συνεντεύξεις υψηλόβαθμων στελεχών του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιοκτήτη ομάδας της  Σούπερ Λιγκ, ο Ινφαντίνο ήταν ενήμερος του σχεδίου και γνώριζε ότι κάποιοι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του είχαν επί μήνες εμπλακεί -και τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο- σε συζητήσεις προκειμένου να η FIFA να παράσχει τη στήριξη της στο νέο εγχείρημα.

«Σούπερ Λίγκα»: Ο μυστικός συνεργάτης ενός υπόγειου σχεδίου-1

Οι συζητήσεις της Σούπερ Λίγκας με τη FIFA ξεκίνησαν το 2019. Τις διεξήγαγε μία ομάδα ονόματι A22, υπό την ηγεσία των οικονομικών συμβούλων Anas Laghrari και John Hahn και είχε ως στόχο τη μετατροπή της ιδέας σε συγκροτημένο σχέδιο.

Αξιωματούχοι της Α22 είχαν συναντήσεις με κάποιους από τους στενότερους συνεργάτες του Ινφαντίνο.

Σε μία από αυτές τις συναντήσεις, το γκρουπ των «ανταρτών» πρότεινε ότι σε αντάλλαγμα για τη στήριξη της FIFA, η Super League θα συμφωνούσε να συμμετάσχει με περίπου 10 ομάδες σε ένα ετήσιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα διοργάνωνε η FIFA.

Υπήρξαν επίσης οικονομικές διευθετήσεις, ενώ μετά τα πρώτα ραντεβού οι σύμβουλοι ανέφεραν ότι βρήκαν ανταπόκριση στους ανθρώπους της FIFA.

«Η FIFA είναι μαζί μας»

H στήριξη της FIFA δεν επρόκειτο να παράσχει απλά μία κάλυψη. Η συναίνεσή της ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί μία πανάκριβη και χρονοβόρος διαδικασία και να αποτραπούν τιμωρίες για τους παίκτες που θα λάμβαναν μέρος στο νέο πρότζεκτ.

Στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, οι σύμβουλοι της A22 διαβεβαίωναν στους συλλόγους ότι «η FIFA είναι μαζί μας», σύμφωνα με έναν ιδιοκτήτη ομάδας που επρόκειτο να συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα.

Άλλοι ιδιοκτήτες, στις συνεντεύξεις τους τις οποίες επικαλούνται οι NYT, έλεγαν ότι η FIFA ήταν τουλάχιστον ανοικτή στην ιδέα μίας νέας λίγκας , χωρίς πάντως να έχει υπάρξει επίσημη δέσμευση.

Αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό τις διαβεβαιώσεις  της A22 για τις προθέσεις της  FIFA,  κάποιοι ιδιοκτήτες ομάδες έκαναν τη δική τους  έρευνα. Και απευθύνθηκαν απευθείας σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FIFA. Ο,τι εισέπραξαν ήταν περίπου τα ίδια με αυτά που τους είχε μεταφέρει η Α22: Εάν το πρότζεκτ προχωρούσε με συγκεκριμένο τρόπο, η FIFA δεν θα αντιτίθετο.

Και ήταν αυτές οι συζητήσεις που παρέσχον στις ομάδες αλλά και στη JPMorgan ένα επίπεδο βεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του σχεδίου, σχολιάζουν οι ΝΥΤ

Το ραντεβού με Ινφαντίνο

Ανήσυχος από όσα πληροφορείτο, ο επικεφαλής της UEFA Αλαξάντερ Σέφεριν έσπευσε εκτάκτως να συναντήσει τον Ινφαντίνο στην Νιόν.

Στο ραντεβού εκείνο τον ρώτησε ευθέως εάν ενεπλέκετο στο σχέδιο. Ο Ινφαντίνο αρνήθηκε. Αλλά αρνήθηκε επίσης και να εκδώσει μία ανακοίνωση που θα καταδίκαζε τις σχετικές προτάσεις,

Κατόπιν έντονης πίεσης, τελικά, υπαναχώρησε.

Στις 21 Ιανουαρίου, εξεδόθη μία ανακοίνωση  στο όνομα της  FIFA και των άλλων έξι περιφερειακών συνομοσπονδιών, δια της οποίας διεμηνύετο ότι μία κλειστή λίγκα διοργανωθείσα από τη FIFA θα αντιμετώπιζε απειλή αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο για κάθε συμμετέχοντα.

Η ανακοίνωση αυτή ταρακούνησε τους ηγέτες της Σούπερ Λίγκας καθώς οι συζητήσεις τους με την FIFA έως εκείνο το σημείο ήσαν θετικές.

Οι σύμβουλοι της Α22 επέμειναν όμως ότι η διατύπωση της ανακοίνωσης τους άφηνε ακόμη ελπίδες καθώς καταδίκαζε μεν τη δημιουργία μίας κλειστής διοργάνωσης, όχι όμως μία διοργάνωση με 15 + 5 ομάδες που σχεδίαζε η Σούπερ Λίγκα.

«Η FIFA είναι ακόμη ανοιχτή» έγραφαν στις αναφορές τους.

ΟΙ ΝΥΤ υπενθυμίζουν ότι η FIFA ήταν η τελευταία από τους θεσμικούς παράγοντες που καταδίκασαν το σχέδιο και μάλιστα με διατυπώσεις που παρασάγγας απείχαν από το «ψεύτες και φίδια» που είχε χρησιμοποιήσει ο Σέφεριν της UEFA.

Οι επίδοξοι διοργανωτές θεώρησαν και πάλι ότι η FIFA τους «κλείνει το μάτι».

Η κατάρρευση

Mέσα σε 48 ώρες όμως οι ελπίδες τους κατέρρευσαν καθώς η αντίθεση στο σχέδιο χτυπούσε «κόκκινο».

Ο Ινφαντίνο κλήθηκε ξανά από τον Σέφεριν να πάρει αποστάσεις. Κάτι που έπραξε τελικά στις 20 Απριλίου με μία ομιλία του στη συνέλευση της UEFA, δια της οποίας ουσιαστικά απεσύρετο από το σχέδιο.

Ωρες αργότερα και συνειδητοποιώντας ότι η βασική προϋπόθεση της συμφωνίας δεν θα υλοποιείτο, μία μετά την άλλη οι ομάδες άρχισαν να εγκαταλείπουν το σχέδιο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο Ινφαντίνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιέσεις και κατηγορίες για προδοσία. Ο επικεφαλής του ισπανικού πρωταθλήματος Χαβιέ Τεμπάς τον αποκάλεσε ευθέως έναν από τους εγκεφάλους της λίγκας: «Αυτός ήταν πίσω από τη Σούπερ Λίγκα και του το είπα κατά πρόσωπο. Το έχω πει στο παρελθόν και θα το ξαναπώ. Πίσω από όλα αυτά ήταν ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή