Ισραήλ – Χαμάς: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ισραήλ – Χαμάς: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς, μετά από συγκρούσεις δέκα ημερών στη Λωρίδα της Γάζας που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 232 ανθρώπους. 

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε αρχικά στο twitter ο διπλωματικός συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Την είδηση επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Επιπλέον, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» επικύρωσε από την πλευρά του ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.

«Επιτήρηση» από Αίγυπτο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». 

Το Κάιρο θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της κατάπαυσης πυρός, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας πως θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή