Ισραήλ-Χαμάς: Συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ισραήλ-Χαμάς: Συμφωνία κατάπαυσης πυρός

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντεκα ημέρες εχθροπραξιών, αργά χθες το βράδυ το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε ισχύ συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Είχε προηγηθεί κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι υπήρχε ενδεχόμενο καταδίκης του Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ, που έχουν υποστηρίξει δημοσίως το Ισραήλ, κατ’ ιδίαν ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτς». «Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι μια συνέχεια θα οδηγούσε σε οξείες διεθνείς επικρίσεις και καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς». Η ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις». Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο είχε αποδεχθεί την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Σχολιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του και «τράπηκε σε φυγή μπροστά στη μάχη με την παλαιστινιακή αντίσταση».

Η ελπίδα τώρα είναι ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει να ανοίξουν διάδρομοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας, όπου η κατάσταση διαγράφεται τραγική. «Η σφοδρότητα των πληγμάτων μεγαλώνει την πίεση στο σύστημα υγείας (των Παλαιστινίων), το οποίο ήδη βρισκόταν σε τρομερά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε σχετικά ο Αχμεντ αλ Μανταρί, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, η οποία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και 10.000 εμβόλια για τον κορωνοϊό, περιμένει να περάσει τα σύνορα και να εισέλθει στη Γάζα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Μέχρις ότου συμφωνηθεί ανακωχή, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές οφείλουν να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εχθροπραξιών ώστε να έχουμε πρόσβαση στη Γάζα», είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ο Ρικ Πίπερκορν, επικεφαλής του ΠΟΥ στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.

Από την έναρξη των συγκρούσεων και μέχρι χθες το βράδυ, 230 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 65 παιδιών και 39 γυναικών, είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες υπερέβαιναν τους 1.700. Στο Ισραήλ, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς και άλλοι 336 τραυματίστηκαν. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την περιοχή, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις παρατεταμένες και απαράδεκτες επιθέσεις» της Χαμάς, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στις γραμμές των αμάχων και δήλωσε την υποστήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες για επίτευξη ανακωχής.

Χθες το βράδυ συνήλθε και εξέτασε τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή των όποιων αποφάσεών της. Στις 27 Μαΐου θα συνέλθει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει «τις βαριές παραβιάσεις» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τη σύνοδο ζήτησε το Πακιστάν, το οποίο προεδρεύει του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή