Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ ζήτησε να απαγορευτεί η σημαία της Χαμάς

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ ζήτησε να απαγορευτεί η σημαία της Χαμάς

Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι μετέτρεψε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας «σε ομήρους» για να διευκολύνει «τις τρομοκρατικές της ενέργειες»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ζήτησε χθες Πέμπτη να τεθεί εκτός νόμου η σημαία της Χαμάς στη Γερμανία, έπειτα από σειρά αντιισραηλινών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα που αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια.

Ο κ. Λάσετ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σημείωσε πως ενώ η σημαία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) έχει απαγορευθεί στη Γερμανία, δεν ισχύει το ίδιο για αυτή της Χαμάς, μολονότι τόσο η ένοπλη αυτονομιστική κουρδική οργάνωση όσο και η ισλαμιστική παράταξη χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λάσετ εκφράστηκε ενώπιον του κρατιδιακού κοινοβουλίου στο Ντίσελντορφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα αντισημιτικά επεισόδια στους δρόμους γερμανικών πόλεων, αφότου άρχισε ο νέος κύκλος εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τη 10η Μαΐου.

«Αυτή η σημαία, που αντιπροσωπεύει την τρομοκρατία, πρέπει επίσης να απαγορευθεί. Δεν πρέπει να επιτρέπεται να επιδεικνύεται στους γερμανικούς δρόμους», επέμεινε.

Διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Χαμάς επανειλημμένα στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Άρμιν Λάσετ κατηγόρησε εξάλλου τη Χαμάς ότι μετέτρεψε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας «σε ομήρους» για να διευκολύνει «τις τρομοκρατικές της ενέργειες».

Η απερχόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη σε γερμανικά ΜΜΕ, καταδίκασε τα αντισημιτικά επεισόδια στους γερμανικούς δρόμους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στον αντισημιτισμό και την κριτική στις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

«Προσωπικά το έχω κάνει (σ.σ. ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ) επανειλημμένα, ειδικά όσον αφορά την πολιτική εποικισμού» των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

Όμως όταν καίγονται σημαίες του Ισραήλ μπροστά σε συναγωγές, «όταν κάποιος κάνει απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν αφορά πολιτικές διαστάσεις ή πολιτικές γραμμές, αλλά ότι είναι εναντίον των Εβραίων συλλήβδην, τότε πρέπει να συναντά μηδενική ανοχή» στη Γερμανία, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Σε γερμανικές πόλεις καταγράφηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια τις τελευταίες εβδομάδες. Πολιτικοί και εκπρόσωποι της ισραηλιτικής κοινότητας εξέφρασαν αγανάκτηση για την «αντισημιτική», κατ’ αυτούς, φύση μέρους των κινητοποιήσεων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασαν επεισόδια σε διαδήλωση περίπου 3.000 ανθρώπων στο κεντρικό Βερολίνο. Η αστυνομία προσήγαγε 51 άνδρες και 2 γυναίκες. Διενεργούνται έρευνες για επίθεση, πρόκληση σωματικών βλαβών και φθορά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε εννέα περιπτώσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Πέμπτη.

Στο Ντίσελντορφ κάηκε σημαία του Ισραήλ μπροστά στο δημαρχείο πριν από μία εβδομάδα. Παρόμοια συμβάντα έχουν αναφερθεί σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Ο πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου της Γερμανίας, ο Γιόζεφ Σούστερ, αξίωσε οι πάντες στη Γερμανία να εναντιωθούν στον αντισημιτισμό. «Περιμένουμε οι πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους εναντίον του αντισημιτισμού, δυνατά και δημόσια», είπε την περασμένη εβδομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή