Αποζημίωση για εμφυτεύματα σιλικόνης

Αποζημίωση για εμφυτεύματα σιλικόνης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Χρηματική αποζημίωση επιδίκασε δικαστήριο του Παρισιού σε γυναίκες στις οποίες τοποθετήθηκαν ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους, κατασκευασμένα από σιλικόνη από τη γερμανική εταιρεία TUV Rheinland και τη γαλλική θυγατρική της PIP. Οι συνήγοροι των θυμάτων ζητούν αποζημιώσεις 20.000 έως 70.000 ευρώ για το κάθε θύμα, με το δικαστήριο να αναμένεται να αποφασίσει για το ποσόν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το γαλλικό εφετείο αποφάσισε ότι η γερμανική εταιρεία δεν είχε προβεί στους αναγκαίους ποιοτικούς ελέγχους για το συγκεκριμένο προϊόν, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Την κοινή αγωγή κατέθεσαν 2.700 γυναίκες, οι οποίες ανέφεραν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της διαρροής σιλικόνης από τα εμφυτεύματα. Η γαλλική εταιρεία και η γερμανική μητρική της είχαν χρησιμοποιήσει βιομηχανική σιλικόνη χαμηλής ποιότητας, την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτήρισαν ακατάλληλη για ιατρική χρήση.

«Αισθάνομαι ανακούφιση. Η νομική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα. Τα προβλήματα υγείας, όμως, παραμένουν καθώς συνεχίζω να έχω τη σιλικόνη στο σώμα μου», είπε ένα από τα θύματα σε συνέντευξη Τύπου έξω από το δικαστικό μέγαρο. Από τη μεριά της, η TUV Rheinland αρνείται κάθε ευθύνη, κατηγορώντας την PIP για το σκάνδαλο. Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, προφασιζόμενος την ανάγκη να τη μελετήσει μεταφρασμένη στα γερμανικά.

Η απόφαση θα έχει θετικές επιπτώσεις για χιλιάδες γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα PIP σε δεκάδες χώρες του κόσμου. «Εκφράζουμε τη χαρά μας για την απόφαση, η οποία θέτει οριστικό τέλος στις αμφιβολίες γύρω από την ευθύνη της TUV», είπε ο συνήγορος των γυναικών, Ολιβιέ Ομέτρ. Η εταιρεία PIP διέκοψε τη λειτουργία της το 2010, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Ο ιδρυτής της PIP, θυγατρικής της γερμανικής εταιρείας TUV Rheinland, Ζαν-Κλοντ Μας, φυλακίσθηκε για τέσσερα χρόνια και τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο 75.000 ευρώ το 2013 από την ποινική δικαιοσύνη. Ο Μας είχε δηλώσει στην απολογία του ότι υφιστάμενοί του αφαιρούσαν τη βιομηχανική σιλικόνη από τη γραμμή παραγωγής, λίγο πριν η TUV Rheinland επισκεφθεί το εργοστάσιο για να πραγματοποιήσει ποιοτικό έλεγχο. 

Τα εμφυτεύματα της PIP είχαν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να διαρραγούν από ό,τι άλλα. Σιλικόνη διαπιστώθηκε ότι διέρρευσε στο σώμα πολλών γυναικών, τα εμφυτεύματα των οποίων είχαν παραμείνει φαινομενικά άθικτα. Τα θύματα προσβλήθηκαν από αυτοάνοσα νοσήματα, εμφάνισαν συμπτώματα καρκίνου και αντιμετώπισαν χρόνιο άγχος, ενώ το ποσοστό αυτιστικών παιδιών από μητέρες που θήλαζαν ενώ είχαν δεχθεί εμφυτεύματα PIP ήταν πολύ υψηλότερο από τον μέσον όρο.

Η οργάνωση θυμάτων των ακατάλληλων εμφυτευμάτων επιδιώκει την αποζημίωση πλέον των 20.000 γυναικών, επισημαίνοντας ότι αναμένει και άλλες από τη Βρετανία και την Κολομβία να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή