ΔΝΤ: Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τέλος στην πανδημία

ΔΝΤ: Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τέλος στην πανδημία

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ενίσχυση της τάξεως των 9 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκάλυψε την Παρασκευή ότι θα καταθέσει πρόταση 50 δισ. δολαρίων προκειμένου να βάλει τέλος στην πανδημία της Covid-19, εμβολιάζοντας τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2021 και τουλάχιστον το 60% κατά το πρώτο μισό του 2022.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ενίσχυση της τάξεως των 9 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2025 χάρη σε μια ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τις πλούσιες χώρες να ωφελούνται πιθανόν περισσότερο.

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 3,5 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως, και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανισότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του τομέα της Υγείας το 2022, κάτι που αποτελεί «σοβαρό ρίσκο για τον πλανήτη», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Τζορτζίεβα ανέφερε στη διάρκεια συνόδου για την Υγεία που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους G20, ότι είναι εύλογο οι ισχυρές οικονομίες να ενισχύσουν τις δωρεές προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ταχύτερο τέλος της πανδημίας.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες – από τις οποίες ζητείται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια – είναι πιθανό να έχουν τις μεγαλύτερες επιστροφές στη σύγχρονη ιστορία σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, έχοντας απολαβές της τάξεως του 40% του ΑΕΠ τους και σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα», ανέφερε η ίδια.

Η πρόταση, την οποία συνέταξε οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Τζίτα Γκοπινάθ και Ρούτσιρ Αγκαρβάλ, έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες που ήδη πραγματοποιούνται με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου αναμένεται να κοστίσει περίπου 50 δισ. δολάρια, με τα 35 δισ. να προέρχονται από δωρεές πλουσίων χωρών, ιδιωτικών και πολυμερών χορηγών, ενώ τα 15 δισ. θα δοθούν από εθνικές κυβερνήσεις, μέσω χρηματοδότησης με χαμηλό ή καθόλου επιτόκιο, που θα καθίσταται διαθέσιμη από πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή