Γάζα: Εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν

Γάζα: Εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα χαιρέτισε μεν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την ελπίδα να κρατήσει, επέμεινε όμως ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, σε κρεσέντο τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, παίζοντας εκ νέου το παλαιστινιακό χαρτί που συσπειρώνει την κοινή γνώμη στη χώρα του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ» στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε σχεδόν όλα τα αυτοκρατορικά όνειρά του με αφορμή το Παλαιστινιακό. «Προχωράμε στα χνάρια που χάραξε ο Αλπ Αρσλάν (σ.σ. του δεύτερου αυτοκράτορα των Σελτζούκων) πριν από 1.000 χρόνια. Είμαστε στο ίχνη του Οσμάν που ίδρυσε την οθωμανική αυτοκρατορία. Βρισκόμαστε στη σκιά της σημαίας που ύψωσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και κληρονομήσαμε την περιουσία του Κεμάλ που μας άφησε πριν από 98 χρόνια. Χτίζουμε τη γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον και θα την περάσουμε με πάθος, με αγάπη και θα φτάσουμε στους στόχους μας», είπε. «H πορεία που μας δείχνει ο λαός μας είναι αυτή. Αυτή είναι η προσμονή των αδελφών μας σε 3 ηπείρους και σε 7 διαφορετικά κλίματα. Η Παλαιστίνη εμάς περιμένει. Η Παλαιστίνη με τα δάκρυα των παιδιών μας περιμένει», συμπλήρωσε. «Δείχνουμε συνέχεια πως τα παλαιστινιακά εδάφη κατελήφθησαν από το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ και σήμερα έχει μείνει ένα μικρό κομμάτι παλαιστινιακού εδάφους. Θα το εξηγούμε. Δεν θα σταματήσουμε. Θα δείχνουμε χάρτες. Διότι όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει τι είναι αυτό το Ισραήλ. Τι είδους κράτος-τρομοκράτης είναι. Oλοι οι κατατρεγμένοι και οι καταπιεσμένοι του κόσμου περιμένουν την ημέρα που θα υψώσει ανάστημα μια ισχυρή Τουρκία», κατέληξε. 

Το εθνικιστικό παραλήρημα μπορεί εύκολα να εξηγηθεί αν ρίξει κανείς μια ματιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τον Ερντογάν να χάνει σε υποθετικές μονομαχίες με τους αντιπάλους του, με βάση την έγκυρη εταιρεία Metropoll. Ετσι, υπολείπεται πάνω από 10% μιας ενδεχόμενης αναμέτρησης με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σχεδόν 12% του δημάρχου της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και 4% της Μεράλ Ακσενέρ. Τον μόνο που θα κατόρθωνε να κερδίσει οριακά αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές αντί του 2023 θα ήταν ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 42,5% έναντι 39,7%. Μόλις χθες ο Κιλιτσντάρογλου υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 14.000 ευρώ, διότι υποστήριξε ότι η οικογένεια του Ερντογάν επιδιδόταν σε φοροδιαφυγή, δυνάμει δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το δικαστήριο διέταξε τον Κιλιτσντάρογλου να καταβάλει το ποσό των 9.785 ευρώ στον Ερντογάν ως αποζημίωση και το υπόλοιπο στα άλλα πρόσωπα που κατηγόρησε για φοροδιαφυγή. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν, ένας από τους γιους του και ακόμη ένας συγγενής του έκαναν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτώντας αρχικά να του επιβληθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή