ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εύθραυστη ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς

Γάζα: Εύθραυστη ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς

Τα όπλα σίγησαν και η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που άρχισε να ισχύει από τις 2 π.μ., τηρούνταν απολύτως μέχρι χθες το βράδυ. Αυτά που διαδραματίστηκαν, όμως, έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, απ’ όπου και ξεκίνησε η τελευταία ανάφλεξη του Παλαιστινιακού, ενίσχυσαν τον σκεπτικισμό όσων φοβούνται ότι και η νέα ανακωχή μπορεί να έχει την κακή τύχη των προηγούμενων. Λίγο μετά την προσευχή της Παρασκευής, πλήθη Παλαιστινίων, κυρίως νεαρών, που πανηγύριζαν αυτό που αντιλαμβάνονταν ως νίκη κατά του Ισραήλ, συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και κροτίδες. Ο ασύμμετρος πόλεμος των 11 ημερών τελείωσε, αλλά η ειρήνη εξακολουθεί να βρίσκεται πέρα από τη γραμμή του ορίζοντα.

Παρά την απώλεια 243 ομοεθνών τους και τις τεράστιες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με σημαίες του έθνους τους και της Χαμάς για να πανηγυρίσουν, αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός. Το ίδιο συνέβη στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά, την αρχική αφορμή της ανάφλεξης λόγω της απόφασης ισραηλινού δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους, προς όφελος Εβραίων εποίκων. 

Τα διεθνή μέσα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η Χαμάς αναδεικνύεται πολιτικά ενδυναμωμένη από τη σύγκρουση, καθώς πολλοί Παλαιστίνιοι επικροτούν την προσφυγή της στη βία κατά του Ισραήλ, σε απάντηση για την καταστολή και τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Εύσημα νικητή διεκδικεί και η κυβέρνηση του Ισραήλ, οι απώλειες του οποίου περιορίστηκαν σε 13 νεκρούς. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακωχή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του πέτυχαν «τη μέγιστη ζημιά στη Χαμάς με τις ελάχιστες απώλειες», τονίζοντας ιδιαίτερα την εξόντωση τουλάχιστον 25 ανώτερων στρατιωτικών στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης και την καταστροφή του «Μετρό», του δαιδαλώδους δικτύου υπόγειων τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της για ανεφοδιασμό και επιθέσεις. Επιπλέον, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα αντιμετωπίσει «ένα νέο επίπεδο ισχύος» του Ισραήλ αν παραβιάσει την ανακωχή και επανέλθει σε εκτοξεύσεις ρουκετών. 

Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται έντονες επικρίσεις από το πιο εθνικιστικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι του οποίου τον κατηγορούν ότι υπέκυψε στην πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν και δέχθηκε μια πρόωρη κατάπαυση του πυρός, που δεν ενισχύει την ασφάλεια της χώρας. Ο πρώην σύμμαχός του Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος σήμερα ηγείται μικρού κόμματος, χαρακτήρισε «ντροπή» την ανακωχή, ενώ ο Ιταμαρ Μπεν Γκβιρ, ηγέτης ενός άλλου ακροδεξιού κόμματος μίλησε για «βαριά συνθηκολόγηση στην τρομοκρατία και στις επιταγές της Χαμάς». Ενοχλητικός για τον Νετανιάχου ήταν και ο ισχυρισμός αξιωματούχων της Χαμάς ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αλ Ακσα και να ακυρώσει τις εξώσεις από το Σεΐχ Τζαρά – κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, πάντως, από το Ισραήλ.

Το πιο επιτακτικό, από ανθρωπιστικής απόψεως, και ακανθώδες πολιτικά πρόβλημα ύστερα από την ανακωχή είναι η ανοικοδόμηση της Γάζας, όπου 58.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν τα συστήματα παιδείας, υγείας, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Η εφημερίδα The New York Times αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα προσφέρει στους Παλαιστινίους μεγάλη οικονομική βοήθεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα παραιτηθεί από τη χρήση βίας κατά του Ισραήλ. Το ίδιο ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει σε νέα βάση το θέμα των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα. 
Επίσκεψη Μπλίνκεν

Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την περιοχή «για να συζητήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η επιχείρηση ανοικοδόμησης θα συντονιστεί από τα Ηνωμένα Eθνη, με την εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής.