Ριζικά διαφορετική θα είναι πλέον η διένεξη Ισραηλινών – Παλαιστινίων

Ριζικά διαφορετική θα είναι πλέον η διένεξη Ισραηλινών – Παλαιστινίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα δείχνει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι για την ώρα έτοιμοι να επιστρέψουν στο εύθραυστο status quo. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι τους εκπληρώθηκαν ύστερα από δύο εβδομάδες εντατικού βομβαρδισμού της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post.

Η Χαμάς, που εκτόξευσε περισσότερες από 4.300 ρουκέτες προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε και αυτή ότι νίκησε, καθώς όλοι περιμένουν να βγει από τη διένεξη πολιτικά ενισχυμένη, παρά τις εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστίνιους και τις λίγες δεκάδες Ισραηλινούς νεκρούς. Πολλοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν. Η ένταση της βίας στην τελευταία αντιπαράθεση ήταν τέτοια, που η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος εξέφρασαν την έκπληξή τους.

Η έκπληξη αυτή ήταν αβάσιμη. Η ένταση έβραζε ήδη στη Γάζα, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της ισραηλινής αστυνομίας και τις ταραχές του ακροδεξιού όχλου στις πορείες του στην Ιερουσαλήμ. Οι παλαιστινιακές διαμαρτυρίες για τις σχεδιαζόμενες εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή τις ενέργειες αυτές είχαν ήδη οξύνει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να εισβάλουν στο τέμενος Αλ Ακσα. Η Χαμάς άδραξε εκείνη τη στιγμή την ευκαιρία και φόρεσε τον μανδύα του υπερασπιστή του ιερού τόπου του Ισλάμ. Ο πόλεμος που ακολούθησε ξέσπασε σε κάθε σημείο του Ισραήλ και των Κατεχομένων, με συγκρούσεις να σημειώνονται από τη Δυτική Οχθη μέχρι και μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών σε πόλεις εντός των συνόρων του 1967, όπως η Λοντ, έξω από το Τελ Αβίβ.

Η έκρηξη της βίας αποκάλυψε τις εσωτερικές δυσλειτουργίες που πλήττουν την ισραηλινή αλλά και την παλαιστινιακή πολιτική σκηνή. Στο Ισραήλ, δύο χρόνια αδιάκοπων προεκλογικών εκστρατειών και η αδυναμία σχηματισμού αξιόπιστης κυβέρνησης συνασπισμού με ή χωρίς τον Νετανιάχου, έφερε ακροδεξιά εξτρεμιστικά πολιτικά σχήματα στο προσκήνιο. Στην Παλαιστίνη, η κρίση αξιοπιστίας που πλήττει την Παλαιστινιακή Αρχή έχει οξυνθεί. Ο ανανεωμένος ακτιβισμός της Χαμάς ακολούθησε την απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς να αναστείλει τη διενέργεια των πρώτων εκλογών ύστερα από 15 χρόνια.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων για διατήρηση της εκεχειρίας δεν αναμένεται να ευοδωθούν. Κάθε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της εξουθενωμένης Παλαιστινιακής Αρχής και της δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει ανοικτά την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, έχει προ πολλού διακοπεί. Το σύστημα απόλυτου ελέγχου, που εφαρμόζει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα και η συνεχιζόμενη κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών από εποίκους, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα του ΟΗΕ, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αναζωπύρωση της έντασης. 

Σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ ειδικών της Μέσης Ανατολής στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία εκτίμησε ότι η λύση των δύο κρατών έχει καταστεί πλέον αδύνατη. Ο πληθυσμός Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, άξονες κάθε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, έχει επταπλασιασθεί από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Το κίνημα των εποίκων δεν ανήκει πια στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, αλλά έχει καταστεί ρυθμιστικός και πλειοψηφικός παράγοντας στην ισραηλινή Δεξιά. Πολλοί μετριοπαθείς βετεράνοι των Συμφωνιών του Οσλο ομολογούν σήμερα ότι η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι πλέον αδύνατη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή