Η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν και η επόμενη μέρα

Η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν και η επόμενη μέρα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν στρέφεται τώρα στην ανοικοδόμηση της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Το δέλεαρ της οικονομικής βοήθειας συνοδεύεται από την πίεση στη Χαμάς ώστε να μην επανέλθει σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την αποδοχή της ανακωχής, αλλά όταν αυτή έγινε δυνατή, περίπου 72.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εκδιωχθεί από τις εστίες τους λόγω των βομβαρδισμών, οι οποίοι μετέτρεψαν σε σωρούς ερειπίων πολυώροφα κτίρια της Γάζας. 

Σε μια σημαντική τοποθέτησή του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Πιστεύω ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δικαιούνται εξίσου να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια και να απολαμβάνουν, στον ίδιο βαθμό, την ελευθερία, την ευημερία και τη δημοκρατία». 

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν μας αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αποκατάσταση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, όπως και την προώθηση άλλων έργων ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προωθήσει και άλλες πρωτοβουλίες. Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μια συνολική συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα επανέλθουν στο ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος μας μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εστιάσει, επίσης, στην οικοδόμηση νέων συμμαχιών ανάμεσα σε αραβικά κράτη και το Ισραήλ, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ. Παράλληλα, θα επιδιώξει να ενισχυθούν οι σχέσεις και ο συντονισμός ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις των Παλαιστινίων που κυβερνούν τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.
Η ανοικοδόμηση της Γάζας αντιμετωπίζεται ως αναγκαία διάσταση της αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο ως ηθική υποχρέωση έναντι των κατοίκων της. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες αντιμετωπίζουν την οικονομική βοήθεια ως μοχλό πίεσης στη Χαμάς, η οποία ελέγχει μεν τη Γάζα, αλλά έχει φθαρεί πολιτικά καθώς πολλοί πολίτες καυτηριάζουν τον αυταρχισμό της και την κακοδιοίκηση στη Λωρίδα. «Σε τελική ανάλυση, οφείλουμε να θέσουμε τη Χαμάς ενώπιον του διλήμματος αν προτιμά να εκτοξεύει ρουκέτες ή να εξασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της Γάζας», υποστηρίζει ο βετεράνος διπλωμάτης Ντένις Ρος, ο οποίος μεσολαβούσε, εκ μέρους των ΗΠΑ, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επί τεσσάρων διαδοχικών Αμερικανών προέδρων.

Τον περασμένο μήνα, προτού ξεσπάσει η τελευταία κρίση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απελευθέρωσε 150 εκατ. δολάρια για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε διακοπεί από την κυβέρνηση Τραμπ. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολύ πιθανό ότι η Χαμάς θα καλωσορίσει την αμερικανική βοήθεια, αφού θα της επιτρέψει να ενισχύσει την πολιτική της επιρροή. Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και άλλοι χορηγοί οικονομικής βοήθειας, θα ζητήσουν εγγυήσεις ότι τα κονδύλια που θα διαθέσουν δεν θα πάνε χαμένα στον επόμενο γύρο εχθροπραξιών και καταστροφών, όπως συνέβη με τον ολέθριο πόλεμο του 2014, όταν το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων έμειναν χωρίς στέγη.

Η αποτυχία του 2014

Ενας από τους λόγους που απέτυχαν η ανακωχή και η ανοικοδόμηση του 2014 ήταν η αδιάλλακτη εχθρότητα απέναντι στη Χαμάς – όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από την Αίγυπτο, η κυβέρνηση της οποίας απεχθάνεται τους δεσμούς της παλαιστινιακής οργάνωσης με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από Ισραηλινούς και Αιγυπτίους περιόρισε στο ελάχιστο την παροχή τροφίμων, υγειονομικού υλικού και άλλων μορφών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενισχύοντας την αντιπαλότητα ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά τη Δυτική Οχθη. Μάλιστα, η Αίγυπτος πίεζε την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να εξαπολύσει επιχειρήσεις στη Γάζα για να εκπορθήσει τη Χαμάς. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αποτυχία της προσπάθειας ανοικοδόμησης, με τους ξεσπιτωμένους κατοίκους της να βρίσκουν προσωρινά καταφύγια, με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ουράνια και με τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στην παροχή πόσιμου νερού και στην αποχέτευση.

Η νέα προσέγγιση για παροχή οικονομικής βοήθειας στη Γάζα με όρο την παραίτηση από την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Σύμφωνα με τον Ντένις Ρος, μια τέτοια συμφωνία δεν σημαίνει πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς. Επιπλέον, ο Αμερικανός διπλωμάτης πιστεύει ότι η προσφορά μεγάλης οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση, με τους όρους που θα τη συνοδεύουν, πρέπει να γίνει δημοσίως ώστε οι διεθνείς χορηγοί της βοήθειας να αισθανθούν βέβαιοι ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν η Χαμάς παραβιάσει τα συμφωνηθέντα και επανέλθει σε ένοπλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Εκτιμά, πάντως, ότι σε πρώτο χρόνο μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την ισλαμική οργάνωση. «Τα προβλήματα είναι τόσο βαθιά, που δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν», πιστεύει ο έμπειρος διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή