Αλλαγή εικόνας επιδιώκει η Λεπέν ενόψει εκλογών

Αλλαγή εικόνας επιδιώκει η Λεπέν ενόψει εκλογών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια ανανέωσης της εικόνας της έχει εγκαινιάσει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, αναζητώντας τη στήριξη επιχειρηματιών και ψηφοφόρων των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων. Ενα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κ. Λεπέν επιδιώκει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ύστερα από τις αποκαλύψεις οικονομικών σκανδάλων και την τραγική εμφάνισή της σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ απέναντι στον πρόεδρο Μακρόν το 2017.

Η Λεπέν κατέστησε έτσι πιο εύπεπτο το οικονομικό της πρόγραμμα, εγκαταλείποντας τα αιτήματα εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., που ενοχλούσαν τους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους. Σήμερα, η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν μιλάει για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και προσωπικότητες της Αριστεράς. Παρότι παραμένει πιστή στο σκληρό αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό όραμα του κόμματός της, η κ. Λεπέν συνεχίζει τις προσπάθειες αποστασιοποίησης του Συναγερμού από το ενοχλητικό ακροδεξιό παρελθόν του. Μέρος της προσπάθειας αυτής αφορά την παρουσίαση της Μαρίν Λεπέν ως μιας απλής, αξιαγάπητης Γαλλίδας. Πρόσφατη ομοβροντία δήθεν αποκαλυπτικών ρεπορτάζ εμφάνιζαν την ηγέτιδα του Συναγερμού ως φανατική γατόφιλη. Οι φωτογραφίες της Λεπέν αγκαλιά μ+++_ε τις γάτες της αποδεικνύουν ότι η Μαρίν έχει κατακτήσει οριστικά το κόμμα, δεδομένης της αγάπης του ιδρυτή και πατέρα της, Ζαν-Μαρί, για τους σκύλους ντόμπερμαν.
Ο πολιτικός αναλυτής Νικολά Λεμπούρ εξηγεί ότι η Λεπέν, η οποία θα διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία, έχει αγωνισθεί για να ανακάμψει από την κακή της εμφάνιση το 2017. «Είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει ισχυρά ποσοστά στον πρώτο γύρο των εκλογών ή να κατακτήσει ακόμη και την πρώτη θέση, για να ηττηθεί στον δεύτερο. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα οφείλεται λιγότερο στο χάρισμά της και πιο πολύ στην απαισιοδοξία των Γάλλων και στον φόβο της παρακμής», λέει ο Λεμπούρ.

«Πιστεύω ότι μπορώ να νικήσω», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρίν Λεπέν. Στο γραφείο της στην Εθνοσυνέλευση, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη, η Λεπέν είχε τοποθετήσει βιβλίο για γάτες και ντοσιέ με τις προτάσεις της για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. «Ο Μακρόν είναι ο υποψήφιος της παγκοσμιοποίησης, της αταξίας και του κοινωνικού κατακερματισμού. Εγώ είμαι η υποψήφια της ανόρθωσης του κύρους του κράτους», είπε η Λεπέν στη συνέντευξη. 

Οταν μιλάει, όμως, για τη μετανάστευση, ο τόνος της φωνής της αλλάζει αισθητά, για να γίνει πιο σκληρός. Το ζήτημα αυτό υπήρξε άλλωστε το «ψωμοτύρι» του κόμματος από την εποχή της ίδρυσής του τη δεκαετία του 1970. «Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ανασφάλειας εάν δεν παραδεχθούμε ότι η μετανάστευση γίνεται άναρχα. Οταν ένας υδραυλικός επισκευάζει μια διαρροή, το πρώτο που κάνει είναι να διακόψει τη ροή του νερού», λέει η Λεπέν, που δεσμεύεται να περιορίσει δραστικά την εισροή μεταναστών και να απελάσει με συνοπτικές διαδικασίες όσους διαμένουν παράτυπα στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή