Συνεπιβάτες του Προτάσεβιτς στην πτήση της Ryanair περιγράφουν τις κρίσιμες στιγμές (βίντεο)

Συνεπιβάτες του Προτάσεβιτς στην πτήση της Ryanair περιγράφουν τις κρίσιμες στιγμές (βίντεο)

Επιβάτες στο αεροσκάφος της Ryanair από Αθήνα προς το Βίλνιους περιγράφουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η «κρατική» αεροπειρατία της Λευκωροσίας σε χθεσινή πτήση της Ryanair από Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας και την αναγκαστική προσγείωση τουα εροσκάφους στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Ο Προτάσεβιτς στη Λευκορωσία κατηγορείται για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες. 

Διαβάστε σχετικά: Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο μπλόγκερ από τη Λευκορωσία – Γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Λίγο πριν την προσγείωση στο Βίλνιους , ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πήρε εντολή από τους Λευκορώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το πρόσχημα της «απειλής ασφάλειας». Αμέσως μετά την προσγείωση, ο 26χρονος συνελήφθη.

Συνεπιβάτες του στο αεροσκάφος περιγράφουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Κατά την διάρκεια της πτήσης, όλα ήταν φυσιολογικά. Λίγο πριν την προσγέιωση, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μας ενημέρωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Λευκορωσίας μας ζήτησε να προσγειωθούμε εκτάκτως στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Αυτό ήταν στο Μίνσκ» δήλωσε ένας επιβάτης μετά την προσγείωση τελικά στη Λιθουνία.

«Δεν είπε τίποτα (ο Προτάσεβιτς). Απλά κοίταξε τον κόσμο και είπε “εδώ αντιμετωπίζω τη θανατική ποινή”» περιέγραψε μία άλλη γυναίκα.

«Στην αρχή ηταν νευρικός αλλά όταν κατάλαβε ότι δεν προκειται να αλλαξει τίποτα, ηρέμησε και το αποδέχθηκε» είπε ένας ακόμα συνεπιβάτης του. 

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες εκτάκτως το περιστατικό, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή