ΚΟΣΜΟΣ

Βίλνιους: Πανεπιστήμιο καταγγέλλει ότι φοιτήτρια συνελήφθη μαζί με τον Προτάσεβιτς

Το πανεπιστήμιο European Humanities (EHU) ζήτησε την απελευθέρωση της φοιτήτριας

Βίλνιους: Πανεπιστήμιο καταγγέλλει ότι φοιτήτρια συνελήφθη μαζί με τον Προτάσεβιτς

Πανεπιστήμιο που είχε ιδρυθεί στη Λευκορωσία και το οποίο από το 2005 εδρεύει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κατήγγειλε ότι η 23χρονη φοιτήτρια Σοφία Σάπεγκα που συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς συνελήφθη, όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία – Προτάσεβιτς: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την «κρατική αεροπειρατεία»

Το πανεπιστήμιο European Humanities (EHU) ζήτησε την απελευθέρωση της φοιτήτριας.

Την σύλληψη της Σάπεγκα επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου European Humanities. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο μπλόγκερ από τη Λευκορωσία – Γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε την Κυριακή την πτήση FR4978 της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους στην οποία επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta.

Το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση χωρίς τον Προτάσεβιτς ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία – Υπόθεση Προτάσεβιτς: Στο τραπέζι της Ε.Ε. η επιβολή κυρώσεων

Λιθουανός επιβάτης είπε ότι όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε πως το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

Η Σάπεγκα, υπήκοος Ρωσίας, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ΄όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: CEO της Ryanair για υπόθεση Προτάσεβιτς: Πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο

«Ως αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από τις αρχές της Λευκορωσίας η φοιτήτρια συνελήφθη από την Διοίκηση της Ερευνητικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες», αναφέρει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου που προσθέτει: «Διαμαρτυρόμαστε κατά της αδικαιολόγητης κράτησης ενός μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters