Έκκληση ΠΟΥ: Να εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών έως τον Σεπτέμβριο

Έκκληση ΠΟΥ: Να εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών έως τον Σεπτέμβριο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια ανισότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έκρουσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη – μέλη να υποστηρίξουν μαζικά πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών παγκοσμίως έως τον Σεπτέμβριο, και το 30% έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ανισότητα» στον διαμοιρασμό των εμβολίων, η οποία, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να μην υποχωρεί η πανδημία.  

Όπως είπε, «πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες».

Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.

Νωρίτερα, σε δραματικούς τόνους, είχε μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον της covid-19, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη, να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου» για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή