Ε.Ε: Διεθνές σκάνδαλο η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης

Ε.Ε: Διεθνές σκάνδαλο η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης

«Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την υποχρεωτική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την υποχρεωτική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς. Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μισέλ είπε ότι νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο θα τεθούν επί τάπητος και εξέφρασε την προσδοκία να ληφθούν αποφάσεις. «Απαιτείται μία αυστηρή απάντηση» καθώς «κινδύνευσαν ζωές απλών Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το περιστατικό θα αποτελέσει το κύριο θέμα στο αποψινό δείπνο των ηγετών, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για Ρωσία – τη βασική υποστηρίκτρια του λευκορωσικού καθεστώτος. Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη πηγή, τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Θα είναι μεγάλη έκπληξη, τόνισε η ίδια πηγή, αν δεν υπάρξει ομοφωνία επί των κυρώσεων, παρά τη φιλική σχέση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Λευκορώσο δικτάτορα και την εντεινόμενη τάση της Βουδαπέστης να διαφοροποιείται από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για έρευνα από την ΙCAO (Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας), αναστολή υπερ-πτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. για την Belavia (τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας), αλλά και αναστολή κάθε μορφής τράνζιτ, συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου. Θα συζητηθεί, επιπλέον, η διεύρυνση της λίστας προσώπων και οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την εκλογική απάτη του περασμένου Αυγούστου και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ θα λάβει εντολή να εκπονήσει έκθεση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία αν και δεν θα κατονομαστεί στα συμπεράσματα, θα φωτογραφηθεί με τη φράση «…και όποιος έχει ευθύνη πέραν των Λευκορώσων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή