Washington Post: Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.

Washington Post: Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και συνέλαβε τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ε.Ε: Διεθνές σκάνδαλο η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.

Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία – Πτήση Ryanair: «Άγνωστη» παραμένει η τύχη του Προτάσεβιτς

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν επίσης το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, ενώ οι ερευνητές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να θέσει υπό κράτηση τον Προτάσεβιτς.   

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος της Ryanair πλησίαζε το Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού οι λευκορωσικές αρχές το αναγκάσουν να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ο οποίος είναι και ιδρυτής ενός αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 χρόνια φυλάκισης.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν σχετικά με την επιβολή μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή. Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.

Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες από Washington Post, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή