Στα… αζήτητα τα εμβόλια στην Ανατολική Ευρώπη

Στα… αζήτητα τα εμβόλια στην Ανατολική Ευρώπη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Τη ζήτηση εμβολίων αρχίζει να ξεπερνά η προσφορά στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τους πολίτες να εμφανίζονται διστακτικοί να εμβολιαστούν, προκαλώντας την ανησυχία υγειονομικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Οι φόβοι για παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca, η παραδοσιακή καχυποψία απέναντι στις Αρχές, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η έλλειψη αξιόπιστης κρατικής ενημέρωσης έχουν αποθαρρύνει τμήμα του πληθυσμού της περιοχής. Την ίδια ώρα, το σημαντικό ποσοστό αρνητών του εμβολιασμού σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της ηπείρου να αποκτήσει ανοσία, παρά τη μεγάλη προσφορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ το πρακτορείο Bloomberg. Στη Ρουμανία, ποσοστό μόλις 19% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω και με μία δόση.

Οι ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα έχουν εξαφανιστεί και τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ανοίξει για όλους τους πολίτες χωρίς ραντεβού. Υπουργοί της κυβέρνησης του Βουκουρεστίου πραγματοποιούν εμφανίσεις τα Σαββατοκύριακα σε κέντρα εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν καχύποπτους πολίτες. «Αναζητούμε τον ιδανικό τρόπο επικοινωνίας με τους Ρουμάνους. Χρησιμοποιούμε δημόσια πρόσωπα, πολιτικούς και αθλητές, καθώς και απλούς ανθρώπους», λέει ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Αντρέι Μπατσίου.

Η Βουλγαρία, που έχει εμβολιάσει το 16% του πληθυσμού της, καλεί επίσης τους πολίτες να προσέλθουν σε κέντρα εμβολιασμού χωρίς ραντεβού. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εμβολιασμών της Ουγγαρίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχουν περισσότερα εμβόλια από όσες αιτήσεις εμβολιασμού». Στη Σερβία, η κυβέρνηση προσφέρει στους πολίτες «μπόνους» 30 ευρώ για να εμβολιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή