Θέουτα: Μήνυμα Ισπανίας σε Μαρόκο για το μεταναστευτικό

Θέουτα: Μήνυμα Ισπανίας σε Μαρόκο για το μεταναστευτικό

Να σεβαστεί τα κοινά σύνορά τους κάλεσε η Ισπανία το Μαρόκο, στον απόηχο της εισόδου, την περασμένη εβδομάδα, άνω των 8.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανάμεσα στους οποίους και 1.000 ανήλικοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σεβαστεί τα κοινά σύνορά τους κάλεσε η Ισπανία το Μαρόκο, στον απόηχο της εισόδου, την περασμένη εβδομάδα, άνω των 8.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανάμεσα στους οποίους και 1.000 ανήλικοι.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Το δράμα της Θέουτα: Ανήλικοι παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου – Εικόνες

Η απότομη εισροή μεταναστών στη Θέουτα, έπειτα από τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων από τη μαροκινή πλευρά, «προκάλεσε μια πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια κρίση μεταξύ της Ε.Ε. και του Μαρόκου», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Μαρόκου, μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, είναι στρατηγικής σημασίας (…) όμως πρέπει να βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες», επεσήμανε. «Ο πρώτος είναι η εμπιστοσύνη και ο δεύτερος ο σεβασμός και κατά συνέπεια ο σεβασμός των συνόρων της Ευρώπης, των συνόρων της Ισπανίας στη Θέουτα και τη Μελίγια», δύο ισπανικά εδάφη στη βόρεια Αφρική.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου

«Πρέπει να υπενθυμίζουμε πάντα στο Μαρόκο ότι δεν έχει μεγαλύτερο ή σημαντικότερο εταίρο στην ΕΕ από την Ισπανία για να υπερασπιστεί τα στρατηγικά του συμφέροντα», υπογράμμισε ο κ. Σάντσεθ.

Συγκρούσεις με την αστυνομία

Η κατάσταση παραμένει οξυμένη στη Θέουτα, όπου περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ οργάνωσε συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση του Αμπασκάλ, γνωστού για τις αντιμεταναστευτικές του απόψεις, αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην πόλη, όμως έπειτα από παρέμβαση των ισπανικών αρχών τελικά έγινε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατηγορώντας τον Αμπασκάλ ότι είναι προκλητικός την ώρα που εκείνος προσπάθησε να φύγει από το ξενοδοχείο από την πίσω πόρτα, ενώ ξέσπασαν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Περίπου χίλιοι ανήλικοι μετανάστες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη Θέουτα, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Οι τοπικές αρχές πρέπει να εξετάσουν την υπόθεση του κάθε ενός ξεχωριστά.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών εκτίμησε σε περίπου χίλιους τον αριθμό των ανήλικων μεταναστών. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι 8.000 με και 9.000 μετανάστες είχαν εισέλθει την προηγούμενη εβδομάδα στη Θέουτα.

Από την πλευρά τους οι αρχές του ισπανικού θύλακα έκαναν λόγο ακόμη και για 10.000 ανθρώπους. Η πόλη μετρά περίπου 85.000 κατοίκους.

Περίπου 7.500 μετανάστες απελάθηκαν στο Μαρόκο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθύμισαν ότι οι ανήλικοι μετανάστες δεν μπορούν να απελαθούν χωρίς να εξεταστεί πρώτα λεπτομερώς η κατάστασή τους.

Δύο μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θέουτα από τη θάλασσα, ενώ ένας νεαρός μετανάστης σώθηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή.

Το Ραμπάτ έχει εξοργιστεί από τη Μαδρίτη μετά την άφιξη τον Απρίλιο στην Ισπανία για νοσηλεία του επικεφαλής των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι, εχθρού του Μαρόκου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή