ΚΟΣΜΟΣ

Ιάσoνας Ζήσης στο kathimerini.gr: Είδα τον Προτάσεβιτς, δεν γνώριζα ποιος είναι

Ο Έλληνας επιβάτης της Ryanair που παρέμεινε στο Μινσκ μιλάει στην «Κ»

Ιάσoνας Ζήσης στο kathimerini.gr: Είδα τον Προτάσεβιτς, δεν γνώριζα ποιος είναι

«Τον είδα αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», λέει στο kathimerini.gr για τον Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο Ιάσων Ζήσης, ο Έλληνας επιβάτης στην πτήση της Ryanair που παρέμεινε στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά την αναγκαστική αλλαγή πορείας του αεροπλάνου και δεν συνέχισε μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες για το Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Ζήσης αναφέρει ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ζει τα τελευταία 4,5 χρόνια στην Πάτρα και είναι μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Η σύζυγός του είναι Λευκορωσίδα και ζει μόνιμα στην πατρίδα της, όπως λέει ο κ. Ζήσης σε επικοινωνία που είχε με το kathimerini.gr.

Διαβάστε ακόμη

Πατέρας Προτάσεβιτς: Προϊόν εξαναγκασμού οι δηλώσεις του γιου μου – Φαίνεται σαν να έχει σπασμένη μύτη

Υπόθεση Προτάσεβιτς: Αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία

Στις 23 Μαΐου ο ίδιος ταξίδευε από την Αθήνα στο Μινσκ με ενδιάμεσο σταθμό το Βίλνιους και είχε ανταπόκριση στις 20:37 της ίδιας ημέρας με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Belavia. «Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Έμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω», λέει. Περίπου 15 λεπτά προτού η πτήση τους φτάσει στο Βίλνιους ο πιλότος τους ενημέρωσε ότι «για λόγους ασφαλείας» θα πρέπει να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ο κ. Ζήσης καθόταν στη μέση του αεροπλάνου και όπως λέει από εκείνο το σημείο δεν αντιλήφθηκε τη συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους που είχε σταλεί από τη Λευκορωσία. Όταν έφτασαν στο Μινσκ ο ίδιος δεν είδε ότι συνελήφθησαν ο Ρόμαν Προτάσεβιτς και η Ρωσίδα σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα που επέβαιναν στο αεροπλάνο καθώς εκείνη τη στιγμή λέει ότι είχε ήδη προχωρήσει πιο μπροστά στην ουρά για τον σχετικό έλεγχο. 

Ο κ. Ζήσης δεν ήταν ο μόνος επιβάτης που δεν συνέχισε το ταξίδι προς τη Λιθουανία. Στη Λευκορωσία παρέμειναν άλλα δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας ονομάζονται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και Σεργκέι Κουλάκοφ. Ο Έλληνας επιβάτης λέει ότι και αυτοί κατέβηκαν γιατί τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιβίβασης έμειναν και οι τρεις στο τέλος της ουράς ώστε να συζητήσουν τη δυνατότητα παραμονής τους στη χώρα με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου. Από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Μετά την παραμονή του στη Λευκορωσία ο κ. Ζήσης έκανε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση.