Τέξας: Οπλοκατοχή χωρίς καμία απολύτως άδεια ενέκρινε το τοπικό κοινοβούλιο

Τέξας: Οπλοκατοχή χωρίς καμία απολύτως άδεια ενέκρινε το τοπικό κοινοβούλιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη ελευθερία στον τομέα της οπλοκατοχής θα αποκτήσουν οι κάτοικοι της πολιτείας του Τέξας, καθώς το πολιτειακό νομοθετικό σώμα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα δίνει στους Τεξανούς τη δυνατότητα να φέρουν περίστροφο χωρίς άδεια. Μένει μόνο η υπογραφή του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, για να γίνει το νομοσχέδιο νόμος της πολιτείας του Τέξας.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία της πολιτείας, οποιοσδήποτε πολίτης φέρει πιστόλι χειρός, οφείλει να έχει ειδική άδεια και χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να το χρησιμοποιήσει. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί θα αποτελούν στο εξής παρελθόν, με κάθε Τεξανό πολίτη που έχει κλείσει τα 21 έτη της ηλικίας του, να μπορεί να οπλοφορεί χωρίς ουσιαστικά να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του νομοσχεδίου, τον Ρεπουμπλικάνο Ματ Σάεφερ, το νομοσχέδιο προστατεύει «το δικαίωμα των νομοταγών Τεξανών να φέρουν πιστόλια χειρός, για να εξασκούν το θεόσταλτο δικαίωμα τους στην αυτοάμυνα και την προστασία των οικογενειών τους». Σε σχετική τοποθέτηση προέβη και ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Αυτά είναι καταπληκτικά νέα για τους νομοταγείς και λάτρεις της δεύτερης τροπολογίας Τεξανούς».

Το Τέξας έχει ήδη μία από τις πιο χαλαρές νομοθεσίες στις ΗΠΑ αναφορικά με την οπλοκατοχή, επιτρέποντας στους πολίτες να φέρουν τυφέκια δημόσια, χωρίς κάποια άδεια. Με την περαιτέρω χαλάρωση που θα φέρει ο νέος νόμος, ο μοναδικός περιορισμός που θα μείνει σε ισχύ θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν στο παρελθόν καταδικαστεί για εγκληματική δραστηριότητα και εκείνους στους οποίους έχουν επιβληθεί ειδικοί νομικοί περιορισμοί.

Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, η έγκριση του νομοσχεδίου προκάλεσε την αντίδραση διαφόρων οργανώσεων υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου στην οπλοκατοχή, με κύριο επιχείρημα το ότι μεγαλώνει τον κίνδυνο για επανάληψη ορισμένων θλιβερών περιστατικών που έλαβαν χώρα στην πολιτεία τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, δύο περιστατικά με πυροβολισμούς είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων τον Αύγουστο του 2019, ενώ μία επίθεση με όπλο σε εκκλησία το 2017 κόστισε τη ζωή σε 27 Αμερικανούς πολίτες.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή