Μέση Ανατολή: Δύσκολη αποστολή Μπλίνκεν

Μέση Ανατολή: Δύσκολη αποστολή Μπλίνκεν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ/ΡΑΜΑΛΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε χθες σειρά επαφών στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, σε μια αποστολή που, όπως δήλωσε, στοχεύει στα εξής: επιβεβαίωση της προσήλωσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, εκκίνηση προσπαθειών για την επίτευξη σταθερότητας, υποστήριξη πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών των Παλαιστινίων της Γάζας και αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή, λίγες ημέρες αφότου άσκησε την επιρροή του ώστε να λήξει ο πόλεμος των 11 ημερών, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι. «Πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν ίσες αξιώσεις σε μία ασφαλή ζωή, στην ελευθερία, στις ευκαιρίες και στη δημοκρατία, καθώς και στην αξιοπρεπή μεταχείριση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Πέρα από τη γενική αυτή τοποθέτηση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να εκφρασθεί ως προς το περιεχόμενο μιας μελλοντικής λύσης του Παλαιστινιακού, το οποίο βρισκόταν χαμηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν πριν ξεσπάσει η τελευταία σύγκρουση. Η βασική προτεραιότητα στην περιοχή είναι η επάνοδος στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, για την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ενώπιον του Μπλίνκεν ότι ελπίζει να μην είναι ίδια με την προηγούμενη. Παράλληλα, προειδοποίησε πως η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σθεναρή εάν η Χαμάς παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα. 

Πέρα από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ, ο οποίος έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Μεταξύ των δεσμεύσεών του, η χορήγηση 5,5 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χωρίς ωστόσο να ωφεληθεί από τη χρηματοδότηση αυτή η Χαμάς, με την ηγεσία της οποίας δεν συναντήθηκε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή