Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ε.Ε. επιδιώκει δικαστική εντολή για την παράδοση των δόσεων

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ε.Ε. επιδιώκει δικαστική εντολή για την παράδοση των δόσεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις εμβολίου στα 27 κράτη-μέλη στον τελευταίο γύρο μιας πικρής νομικής διαμάχης.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μόλις το 0,01% όσων εμβολιάστηκαν πλήρως νόσησε από κορωνοϊό

Ένα βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τους ισχυρισμούς της Ε.Ε. ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αιτιολογεί την εντολή προς την εταιρεία να παραδώσει τις δόσεις. Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασης που είχε υπογράψει.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων», δήλωσε ο Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ, εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της Ε.Ε..

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την Ε.Ε. τέθηκε στο επίκεντρο μετά την παράδοση μόλις 30 εκατομμυρίων δόσεων το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατομμυρίων. Η εταιρεία απέδωσε το γεγονός στις δυσκολίες παραγωγής του εμβολίου σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Η Ε.Ε. επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη χωριστή συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη είχε ένα αργό ξεκίνημα σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των 448 εκατομμυρίων κατοίκων της, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες να ανοίξει εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ύφεση πέρυσι.

Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με τις παραδόσεις, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχη στην Ευρώπη και σχετικά με τις φερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της Ε.Ε. να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρoμβώσεις.

Η Ε.Ε. στράφηκε στις Pfizer Inc. και BioNTech SE για επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια εμβόλια. Η Ε.Ε. είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η AstraZeneca δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συμμορφωθεί πλήρως με τη σύμβαση και «κάθε δικαστική διαφορά είναι χωρίς αξία».

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει εντός μηνός σχετικά με το αίτημα της Ε.Ε. για τροφοδοσία με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες της Ε.Ε. έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με tweet την Τρίτη.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή