Σύνοδος Κορυφής: Ένα δισ. εμβόλια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Σύνοδος Κορυφής: Ένα δισ. εμβόλια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει οι παραδόσεις δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 να ξεπεράσουν το 1 δισ. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε χθες στους ηγέτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (το οποίο διέρρευσε στο Reuters). Οι παραδόσεις αυτές, μάλιστα, αφορούν μόνο τις τέσσερις φαρμακευτικές των οποίων τα σκευάσματα έχουν ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ): τις Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Εκκρεμεί, εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική έγκριση των εμβολίων της CureVac (αναμένεται εντός του Ιουνίου και αφορά δυνητικά 405 εκατ. δόσεις), της Novavax (η τελική σύμβαση για δυνητικά 200 εκατ. δόσεις εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο) και της Sanofi-GSK (300 εκατ. δόσεις, αλλά βρίσκεται πιο πίσω στην πορεία προς τη διάθεση στην αγορά). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι ποσότητες αυτές των παραδόσεων από τις τέσσερις εταιρείες έως το τέλος του γ΄ τριμήνου επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της Ε.Ε. που πληροί τα ηλικιακά κριτήρια για εμβολιασμό.

Ο πληθυσμός αυτός, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να διευρύνεται. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Επιτροπής, ο EMA αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για εφήβους 12-15 ετών πριν από το τέλος του μήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο η Pfizer αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τις ηλικίες 5-11 ετών. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε πρόσφατα έκκληση προς τις ανεπτυγμένες χώρες να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό των εφήβων και να δωρίσουν τις δόσεις αυτές για τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ομάδων στις φτωχές χώρες.

Η Ε.Ε. αναμένει να λάβει συνολικά 413 εκατ. δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς (περισσότερες από τις μισές τον Ιούνιο). Ο όγκος αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση (στα μέσα Απριλίου) για 440 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου. Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα παραδοθούν 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και άλλα 452 εκατ. το δ΄ τρίμηνο. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην παρουσίασή της ότι μέχρι τις 30 Μαΐου θα έχουν παραδοθεί περισσότερες από 300 εκατ. δόσεις και θα έχουν χορηγηθεί 245 εκατ., καλύπτοντας με τουλάχιστον μία δόση το 46% των ενηλίκων στην Ε.Ε. «Είμαστε εντός στόχων ώστε να έχουμε αρκετές δόσεις διαθέσιμες για να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού ώς το τέλος Ιουλίου», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, εξάλλου, όπως αναμενόταν, τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις στις φτωχότερες χώρες ώς το τέλος του έτους, καθώς και να ενισχύσουν τις δυνατότητες των χωρών αυτών για εγχώρια παραγωγή εμβολίων. Σε επίπεδο κρατών-μελών, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί για τη δωρεά τουλάχιστον 30 εκατ. δόσεων η καθεμιά, με την Ιταλία να έχει υποσχεθεί άλλα 15 εκατ.  

Στη δική της συνέντευξη Τύπου, η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η ίδια προσωπικά έθεσε το θέμα των παραλλαγών του ιού στην ατζέντα της Συνόδου. «Πρέπει να αντιδρούμε πιο γρήγορα στο μέλλον» στην ανάδυση νέων παραλλαγών, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο Συμβουλίου για έναν μηχανισμό ταχύτερης και πιο συνεκτικής αντίδρασης στις παραλλαγές που εμφανίζονται.

Λευκορωσικός απόηχος

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την αναγκαστική εκτροπή της πτήσης της Ryanair προς το Μινσκ. «Πρέπει να βρούμε τις εταιρείες στις οποίες μπορούν από νομικής άποψης να επιβληθούν κυρώσεις, αυτό δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να κάνουμε χθες [σ.σ.: προχθές]», είπε η καγκελάριος. «Το σημαντικό για εμάς ήταν να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ότι δεν θα αρκεστούμε πλέον μόνο σε απλές καταχωρίσεις, αλλά θα πάμε πιο πέρα από αυτό».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι στην πτήση της Ryanair επιβιβάστηκαν πράκτορες των λευκορωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή