Νικητής ο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς

Νικητής ο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις εκλογές του Νοεμβρίου τις κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ και αποδίδει την ήττα του ινδάλματός της σε νοθεία. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε μεταξύ 17 και 19 Μαΐου, το 53% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι ο «πραγματικός πρόεδρος», ενώ με την άποψή τους συμφωνεί το 3% των Δημοκρατικών και το 25% του συνόλου των Αμερικανών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ενηλίκων πιστεύει ότι οι εκλογές ήταν αναξιόπιστες εξαιτίας καταγγελιών για παράτυπες μεθόδους στις κάλπες, άποψη που συμμερίζεται το 56% των Ρεπουμπλικανών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και σημερινός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξελέγη με 7 εκατ. ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, ενώ δεκάδες δικαστήρια σε όλες τις ΗΠΑ απέρριψαν δικαστικές προσφυγές της εκστρατείας Τραμπ για παρατυπίες στη διαδικασία. Παρά τις δικαστικές αυτές ήττες, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να προωθούν θεωρία συνωμοσίας για σχέδιο νοθείας από τους Δημοκρατικούς και την «Ακρα Αριστερά». Αξιωματούχοι ομοσπονδιακών και πολιτειακών υπηρεσιών έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν διαθέτουν το παραμικρό στοιχείο για κρούσματα παρατυπιών ή αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Τραμπ για ευρεία νοθεία.

Παρ’ όλα αυτά, το 61% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι οι εκλογές «εκλάπησαν». Μόλις το 29% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης για τη φονική επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, μετά την εμπρηστική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ προς το πλήθος. Ποσοστό 67% των ερωτηθέντων και από τα δύο κόμματα δήλωσε, όμως, ότι εμπιστεύεται τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές, ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί το 58% των Ρεπουμπλικανών. Στο μεταξύ, στην κατοικία του στον Πύργο Τραμπ, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, έφθασε χθες ο τέως πρόεδρος, λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανακοίνωνε τη διενέργεια ποινικής έρευνας γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκεται ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων Τραμπ, Αλαν Βάισελμπεργκ, ο οποίος εικάζεται ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφύγει ποινή φυλάκισης για παράνομες λογιστικές πρακτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή