ΕΕ: Ούτε καν προσπάθησε η AstraZeneca να τηρήσει τη συμφωνία μας

ΕΕ: Ούτε καν προσπάθησε η AstraZeneca να τηρήσει τη συμφωνία μας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική κατά της AstraZeneca εξαπέλυσε νομικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, κατηγορώντας την ότι ούτε καν προσπάθησε να σεβαστεί το συμβόλαιο με την ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς και ότι δεν προειδοποίησε εγκαίρως για τις μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις των σκευασμάτων.

Οι Βρυξέλλες έχουν στείλει την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία στη δικαιοσύνη από τον Απρίλιο, μετά τη δήλωση της AstraZeneca ότι θα στοχεύσει να παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου του έως τα τέλη Ιουνίου, αντί των 300 εκατ. δόσεων που προέβλεπε το συμβόλαιο,

Η ΕΕ επιμένει στην παράδοση τουλάχιστον 120 εκατ. εμβολίων έως τα τέλη Ιουνίου.

«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», σχολίασε ο δικηγόρος της ΕΕ, Ραφαέλ Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.

Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη: Τι πήγε στραβά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ. Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Ο δικηγόρος της ΕΕ τόνισε ιδιαιτέρως την καθυστερημένη ενημέρωση των Βρυξελλών για τη μεγάλη περικοπή στις παραδόσεις εμβολίων στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ είχε διαπιστώσει από τον Δεκέμβριο τα προβλήματα στην παραγωγή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή