ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Η Ε.Ε. ζητά πρόστιμο-μαμούθ για τις καθυστερήσεις

AstraZeneca: Η Ε.Ε. ζητά πρόστιμο-μαμούθ για τις καθυστερήσεις

Υψηλή αποζημίωση αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο δικαστήριο νομικός της εκπρόσωπος την Τετάρτη.

Ο δικηγόρος της ΕΕ Ραφαέλ Τζαφεράλι δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο που άνοιξε την εκδίκαση της αγωγής των Βρυξελλών κατά της φαρμακοβιομηχανίας ότι η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία ήταν για επίδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ η AstraZeneca ειδοποίησε ότι θα επιδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις. Συνεπώς εάν επιδικαστεί αποζημίωση θα αφορά σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως με τη χρονική διάρκεια τηςκαθυστέρησης.

Επιπλέον η ΕΕ αξιώνει άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μη τήρηση της συμφωνίας εκ μέρους της αγγλοσουηδικής εταιρίας, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΕΕ.

«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», είπε νωρίτερα ο κ. Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.

Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.

Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ. Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Reuters