Εμβόλιο Pfizer: Κινεζικά εμπόδια στην προμήθειά του, καταγγέλλει η Ταϊβάν

Εμβόλιο Pfizer: Κινεζικά εμπόδια στην προμήθειά του, καταγγέλλει η Ταϊβάν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ταϊβάν κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη την Κίνα ότι στάθηκε εμπόδιο στις προσπάθειές της να αγοράσει εμβόλια των Pfizer/BioNTech από τη Γερμανία, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ξαφνική έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού και η εμβολιαστική εκστρατεία προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, η Ταϊβάν ήταν ανάμεσα στις χώρες που διαχειρίστηκαν πιο αποτελεσματικά την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

⇒ Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Η Ε.Ε. ζητά πρόστιμο-μαμούθ για τις καθυστερήσεις

Ωστόσο, μια ξαφνική έξαρση στα κρούσματα και οι δυσκολίες εξασφάλισης αρκετών εμβολίων, έχει «επισκιάσει» τις προσπάθειες της χώρας.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος Τσάι Ινγκ – Βεν κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι στάθηκε εμπόδιο στην αγορά δόσεων της Pfizer από την Ταϊβάν.

«Είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει την υπογραφή του συμβολαίου με τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία αλλά μέχρι τώρα έχουν υπάρξει καθυστερήσεις εξαιτίας παρέμβασης της Κίνας», ανέφερε η Τσάι σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook.

Τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της Ταϊβάν είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η Κίνα προκαλούσε δυσκολίες, αλλά δεν είχαν διασαφηνίσει πως θεωρούσαν υπεύθυνο το Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατική και αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως δική της περιοχή και προσπαθεί να κρατήσει απομονωμένη τη διπλωματία του νησιού.

Η Ταϊβάν παραμένει εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την ετήσια σύνοδό της για την Υγεία, η οποία λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η Τσάι δεν έχει δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τους λόγους που θεωρεί ότι η Κίνα στάθηκε εμπόδιο, ενώ το Πεκίνο έχει στο παρελθόν αρνηθεί πως έχει παρέμβει στην εν λόγω συμφωνία για τα εμβόλια της Pfizer.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή