Εκκλήσεις για Προτάσεβιτς και Σαπέγκα

Εκκλήσεις για Προτάσεβιτς και Σαπέγκα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Οι οικογένειες του Ρόμαν Προτάσεβιτς και της φίλης του Σοφία Σαπέγκα απηύθυναν χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση για την απελευθέρωσή τους. Ο αντιφρονών μπλόγκερ Προτάσεβιτς συνελήφθη με κινηματογραφικό τρόπο την Κυριακή, καθώς αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας υποχρέωσαν την πτήση που τον μετέφερε από την Αθήνα στο Βίλνιους σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση, εξάλλου, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε τη Δύση για υβριδικό πόλεμο που έχει στόχο «να στραγγαλίσει» τη χώρα του. «Ενήργησα νόμιμα», επέμεινε. 

«Ζητώ από όλη τη διεθνή κοινότητα να τον σώσει», είπε η μητέρα του 26χρονου, Νατάσα. Τόσο ο Προτάσεβιτς όσο και οι γονείς του είχαν διαφύγει από τη Λευκορωσία προκειμένου να είναι ασφαλείς όσο εκείνος συνέχιζε την αντιπολιτευτική του δράση. Η μητέρα της Σαπέγκα, από την άλλη πλευρά, είπε ότι η κόρη της δεν είχε πολιτική δράση και αντέδρασε στην ανακοίνωση των Αρχών ότι η κράτησή της θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Στη βιντεοσκοπημένη «ομολογία» της, η οποία ουδείς γνωρίζει πώς αποσπάστηκε, η Σαπέγκα αναφέρει ότι διαχειριζόταν το κανάλι στην εφαρμογή Telegram, το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες για μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Λευκορωσίας. Με βάση αυτό, η οικογένεια της Σαπέγκα, που είναι Ρωσίδα υπήκοος, φοβάται ότι το καθεστώς σκοπεύει να της «φορτώσει» αδικήματα που τιμωρούνται με πολυετή κάθειρξη. 

Η υπόθεση έχει προξενήσει φόβο σε συνεργάτες του Προτάσεβιτς, όπως ο Στεπάν Πουτίλο, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι πλέον παίρνει πολύ πιο σοβαρά τις απειλές για τη ζωή του, που είχε δεχθεί στο παρελθόν. Ο Πουτίλο και ο Προτάσεβιτς συνεργάζονταν στο κανάλι Nexta, στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Η διεθνής κατακραυγή απέναντι στη Λευκορωσία και το γεγονός ότι εξετάζεται η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στη Μόσχα. Πάντως, η υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Πούτιν προς τον Λευκορώσο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι περιορισμένη. «Το Κρεμλίνο δεν θα επικρίνει αυτό που έκανε η Λευκορωσία, αλλά ούτε και εκφράζει αμέριστη υποστήριξη, γιατί δεν θέλει να μπλεχτεί με τις συνέπειες», σημείωσε ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας και διεθνούς ασφάλειας, Μαρκ Γκαλεότι. 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σημείωσε ότι ο ακριβής ρόλος της Ρωσίας δεν είναι σαφής. «Δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι μπορεί να έγινε κάτι τέτοιο χωρίς έστω τη συγκατάθεση της Μόσχας, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή