Επιεικής βρετανική στάση προς πολίτες της Ε.Ε.

Επιεικής βρετανική στάση προς πολίτες της Ε.Ε.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι η νομική αντιμετώπιση όσων πολιτών της Ε.Ε. χάσουν την προθεσμία του τέλους Ιουνίου για να δηλώσουν μόνιμη εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να εργαστούν, θα είναι επιεικής, εξέφρασε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Είμαι σίγουρος», τόνισε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο, «ότι ο νόμος θα επιδείξει μεγάλη επιείκεια σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη θέση», απαντώντας έτσι σε αίτημα παροχής διαβεβαίωσης ότι όσοι πολίτες της Ε.Ε. δεν τηρήσουν την προθεσμία, δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και κυρώσεις για παράνομη εργασία. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής, καθώς κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της εικόνας ότι το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, χαρακτηρίζεται από απόλυτη έλλειψη ευαισθησίας για τους μουσουλμάνους. Σε παλιότερο άρθρο του, ο Τζόνσον είχε συγκρίνει τις μουσουλμάνες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους με «ταχυδρομικά κουτιά». Στις ευθύνες του Βρετανού πρωθυπουργού κατέληξε έρευνα για την προκατάληψη και κάθε μορφή διάκρισης στους κόλπους των Συντηρητικών.

Η διενέργειά της ξεκίνησε το 2019 και κατέληξε ότι «τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα παραμένουν πρόβλημα στο Συντηρητικό Κόμμα, σε τοπικό και ατομικό επίπεδο». Ωστόσο, δεν  διαπιστώθηκε η ύπαρξη θεσμικού ρατσισμού, ούτε και ανικανότητα χειρισμού των συγκεκριμένων καταγγελιών από τους κομματικούς μηχανισμούς. 

Ο Τζόνσον έχει μακρά ιστορία προσβλητικών και υποτιμητικών σχολίων. Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τους κατοίκους της Παπούα Νέας Γουινέας «κανίβαλους», είχε ισχυριστεί ότι ο «ημι-Κενυάτης» πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε μια πατρογονική απέχθεια για τη Βρετανία, ενώ είναι γνωστό το άρθρο του όπου είχε συγκρίνει τις μουσουλμάνες που καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα κουτιά του ταχυδρομείου και με μασκοφόρους ληστές τραπεζών. Παρότι η έρευνα δεν έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε τον κομματικό κώδικα δεοντολογίας, οι συντάκτες της σημειώνουν ότι «οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αρμόζουσα συμπεριφορά και τον λόγο τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή