Ρωσία: Δοκιμάζοντας τα όρια της λογοκρισίας

Ρωσία: Δοκιμάζοντας τα όρια της λογοκρισίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στις πλατφόρμες Google, Twitter and Facebook να συμμορφώνονται με τις περιοριστικές ντιρεκτίβες του Κρεμλίνου. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με απαγορεύσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως αμφισβητούν τις αρχές των εταιρειών αυτών στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης. 

Η ρυθμιστική αρχή που ελέγχει το Διαδίκτυο στη Ρωσία, η Roskomnadzor, ζήτησε από τις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ να απομακρύνουν online περιεχόμενο που το Κρεμλίνο θεωρεί παράνομο ή να αποκαταστήσει φιλορωσικό υλικό που είχε νωρίτερα αποκλειστεί. Οι προειδοποιήσεις έχουν αποκτήσει εβδομαδιαία βάση από τότε που Facebook, Twitter και Google χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τον Ιανουάριο. Αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, απειλεί ο φορέας, αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή περιορισμούς στην πρόσβαση στα προϊόντα τους. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν η Roskomnadzor ζήτησε από την Google, τη Δευτέρα, να μπλοκάρει άγνωστο αριθμό παράνομων περιεχομένων, διαφορετικά η Αρχή θα επιβράδυνε την πρόσβαση στις υπηρεσίες της εταιρείας. Την Τρίτη, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 6 εκατ. ρουβλίων (81.000 δολάρια), επειδή δεν απέσυρε κάποιο άλλο ανεπιθύμητο υλικό.  

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση κάλεσε τη Facebook και το Twitter να αποθηκεύσουν τα στοιχεία όλων των Ρώσων χρηστών στη χώρα έως την 1η Ιουλίου, αλλιώς κινδύνευαν με πρόστιμα. Τον Μάρτιο, οι Αρχές δυσχέραναν περαιτέρω την πρόσβαση των χρηστών σε αναρτήσεις στο Twitter, αφότου η εταιρεία δεν δέχθηκε να απομακρύνει περιεχόμενο που το Κρεμλίνο θεωρεί παράνομο.

Η εκστρατεία της Ρωσίας είναι μέρος ενός διεθνούς κινήματος καθεστώτων που δοκιμάζουν τα όρια της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ώστε να καταπνίξουν τις αντιπολιτευτικές φωνές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή