Εν αμφιβόλω η πώληση F-35 στο Αμπου Ντάμπι

Εν αμφιβόλω η πώληση F-35 στο Αμπου Ντάμπι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η διαφαινόμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κίνας. Οπως, μάλιστα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον επανεξετάζει την πώληση στα ΗΑΕ εξοπλιστικού υλικού, όπως 50 αεροσκαφών F35, που συμφωνήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνει ότι η ανησυχία των αμερικανικών αρχών για τη συνεργασία Πεκίνου – Αμπου Ντάμπι ενισχύθηκε μετά τις πρόσφατες προσγειώσεις κινεζικών στρατιωτικών μεταγωγικών στη χώρα της Μέσης Ανατολής, που μετέφεραν «άγνωστο» φορτίο. Ταυτόχρονα, απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου που συντάχθηκε την περασμένη χρονιά αναφέρει ότι η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μία επιχειρησιακή στρατιωτική βάση στα Εμιράτα. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απερίφραστα ότι η χορήγηση άδειας από το Αμπου Ντάμπι στο Πεκίνο για τη δημιουργία βάσης, αυτόματα θα ματαιώσει τη συμφωνία για τα F-35, αλλά προσέθεσε ότι ΗΠΑ και ΗΑΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο τι ακριβώς θα συνιστούσε «στρατιωτική βάση». 

Η συμφωνία Ουάσιγκτον – Αμπου Ντάμπι αφορά την πώληση 50 αεροσκαφών F-35 και 18 μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροπλάνων Reaper και το συνολικό κόστος της ανέρχεται σε 23 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η ποιοτική υπεροπλία του Ισραήλ δεν θα διαβρωθεί και τα Εμιράτα θα παράσχουν εγγυήσεις ότι οι καινοτόμες αμερικανικές τεχνολογίες που βρίσκονται υπό συζήτηση δεν θα διαρρεύσουν στην Κίνα ή οπουδήποτε αλλού πέραν των συμβαλλομένων. Επίσης, οι ΗΠΑ θέτουν ως όρο, οι νέες εξοπλιστικές πλατφόρμες να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις συνεχιζόμενες συρράξεις σε Συρία και Λιβύη. Παλαιότερα, Αμερικανοί πολιτικοί και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει τα Εμιράτα ως παράγοντα για τους θανάτους αμάχων στην Υεμένη. 

Ο Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα, πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι η χώρα του έχει μια μακρά ιστορία προστασίας της αμερικανικής εξοπλιστικής τεχνολογίας, «τόσο σε συμμαχίες, όπου πολεμήσαμε πλάι πλάι με τους Αμερικανούς, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ φάσμα εξαιρετικά ευαίσθητων αμερικανικών συστημάτων». Ασφαλώς, η απόφαση που τελικά θα λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να είναι βιαστική, αφού τα F-35 δεν πρόκειται να παραδοθούν στην αραβική χώρα πριν από το 2027.

Τέλος, ενώ όλο και περισσότερα κράτη στρέφουν το βλέμμα τους στα πολυπόθητα F-35, το αεροσκάφος αντιμετωπίζει μία ακόμα καθυστέρηση στις δοκιμές του σε προσομοιώσεις κατάστασης μάχης, οι οποίες δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι δοκιμές είναι απαραίτητες στο Πεντάγωνο, πριν από την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή